ŽITO TORTA Donosimo vam originalni recept za poslasticu na kojoj su odrasle generacije

Ivana Pavlović

09:01

Sezonski recepti 0

Savršena za svaku svečanu priliku, a posna.

žito torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru

  • 250 g meda
  • 200 ml piva
  • 200 g šećera
  • 300 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone

Za fil:

  • 300 g oraha
  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 150 g mlevenog žita
  • 1 kesica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • orasi

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading