PEČENA PASTRMKA NA MEDITERANSKI NAČIN Gotova za pola sata, topi se u ustima

Tatjana Badarević

13:03

Sezonski recepti 0

Klasičan i veoma ukusan recept za pečenu pastrmku u rerni

pastrmka
Shutterstock

Sastojci ( za 2 osobe ): 

  • 2 pastrmke (očišćene, po ~300 g)
  • 1 limun (na kolutove)
  • 4 čena belog luka (seckana ili u listićima)
  • Maslinovo ulje (3–4 kašike)
  • So i biber po ukusu
  • Sveže bilje: peršun, ruzmarin, majčina dušica (ili sušene varijante)
  • 1 čaša belog vina (opciono)
  • Povrće za prilog (tikvica, šargarepa, krompir, paprika – po izboru)

Priprema:

Priprema ribe:

Očisti pastrmku ako nije već očišćena. Isperi je i blago posuši ubrusom.

Zareži pastrmku plitko s obe strane (2–3 zareza po strani).

Začini:

Utrljaj unutrašnjost i spoljašnjost ribe sa solju, biberom i maslinovim uljem.

U trbuh svake ribe stavi po nekoliko kolutova limuna, beli luk i grančicu ili prstohvat bilja.

Prilog:

Iseckaj povrće na kolutove ili kockice. Posoli, pobiberi, dodaj malo maslinovog ulja i začinskog bilja. Rasporedi u pleh oko ribe.

Pečenje:

Ribu položi na sredinu pleha (možeš koristiti papir za pečenje ili blago nauljiti dno).

Po želji, prelij sve s malo belog vina.

Peci u unapred zagrejanoj rerni na 200°C, oko 25–30 minuta, dok riba ne dobije zlatnu boju, a povrće omekša.

 

Bonus video:

Komentari (0)

Loading