STVORENA ZA LETNJE VRUĆINE Cezar salata je pun pogodak za porodični ručak, a ovaj sastojak joj daje poseban šmek
Što se tiče preliva, izbegnite kupovne flaširane verzije i napravite sopstveni domaći preliv...

Hrskava salata nije nešto za čim većina nas žudi tokom zimskih meseci, ali kada stigne leto, predstavlja osvežavajuću alternativu teškim gulašima, supama i složencima. Brza za pripremu i puna ukusa, tradicionalna Cezar salata sastoji se od rimskog zelja, krutona i kremastog preliva napravljenog od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka, parmezana i inćuna (ili paste od inćuna).
Svi koji traže brzu i ukusnu verziju ovog jela, koje potiče iz Tihuane u Meksiku, mogu da isprobaju „klasičan“ recept Meri Beri, koji se priprema za svega 30 minuta od početka do kraja. A ako kod kuće nemate krutone, Meri napominje da ih je vrlo lako napraviti.
„Pravljenje sopstvenih krutona je odličan način da iskoristite bajat hleb,“ rekla je.
Recept je premijerno prikazan u šestodelnoj seriji „Mary Berry's Absolute Favourites“ na ,,BBC"-u. Za osnovu salate potrebno je samo pet sastojaka.
Shutterstock
Što se tiče preliva, izbegnite kupovne flaširane verzije i napravite sopstveni domaći preliv, koji sadrži manje emulgatora, skrivenih šećera i konzervansa.
Meri koristi osnovne sastojke iz ostave: majonez, senf i nekoliko kapi Vorčester sosa kako bi napravila karakteristični kremasti Cezar preliv.
Ona napominje da, ako želite da pripremite deo salate unapred, možete napraviti preliv dva do tri dana ranije i čuvati ga u zatvorenoj posudi u frižideru. Krutoni se takođe mogu napraviti unapred i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana, prenosi Express.
Sastojci:
- Tri kašike maslinovog ulja
- dve kriške belog hleba
- jedna sredina Rimske zelene salate, isečene
- 30 g parmezana, narendanog ili u listićima
- So i biber
Za preliv:
- Šest kašika laganog majoneza
- 1,5 kašika senfa
- Dve kašike narendanog parmezana
- Pola čena belog luka, zdrobljeno
- Nekoliko kapi Vorčester sosa
Priprema:
Počnite pravljenjem krutona. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju sa nelepljivim slojem, dodajte kockice hleba i pržite na jakoj vatri tri do četiri minuta, ili dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Prebacite krutone u činiju pomoću šuplje kašike da biste odbacili višak ulja. Dobro začinite krutone sa dosta soli i bibera.
Za preliv, izmerite sve sastojke u činiji ili bokalu i umutite ih žicom dok smesa ne postane glatka. Dodajte jednu do dve kašike vode da biste razredili preliv, ali pazite da ne dodate previše kako preliva ne bi postao redak.
Sada promešajte oprano rimsko zelje sa prelivom, pa pospite tostiranim krutonima i narendanim parmezanom kao završni dodir.
Bonus video:
Možda vas zanima:

OSVEŽAVAJUĆA SALATA OD TIKVICA Idealan prilog uz roštilj, ne peče se, niti se kuva, biće spremna za tili čas
Poslužite odmah ili ostavite da...

EKSPLOZIJA UKUSA Salata sa dimljenim lososom je idealan letnji obrok, hranljiva, ukusna, a sprema se za tili čas
Hrskava je zahvaljujući domaćim krutonima, kremasta zbog jednostavnog prelivа od senfa i majoneza, i...

GRČKA SALATA Donosimo vam originalni recept, imaćete osećaj kao da ste na moru
Osvežavajuća i zasitna, krepi organizam u trenu.

MIMOZA SALATA Kremasta, sočna i slasna, jedini recept koji treba da znate za savršeno predjelo
Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a ukusa koji se pamti.

KOLAČ SA BRESKVAMA I JOGURTOM Sočan i mekan kao duša, po starom baka Majinom receptu
Zamirisaće cela kuća.

ĆUFTE U PARADAJZ SOSU Polizaćete i tanjir koliko su ukusne, a sa njima nema greške, svi ih vole!
Služite uz njoke ili pire krompir.

NJOKE SA RIKOTOM U SOSU Zasitne i preukusne, postaće vaše novo omiljeno jelo
Kremasto jelo držaće vas dugo sitim.

DOMAĆA PILEĆA SUPA Odlično rešava prehladu, a istog ukusa kao ona bakina!
Sipaćete tanjir više.

ZAPEČENE MAKARONE SA SIROM Prave se brzo i lako, jeftine su i nema ko ih ne voli
Ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)