BOSANSKE KROFNE Spoj tradicije i sreće u pecivu koje se ne odbija

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Mirisne i mekane, bićete oduševljeni.

bosanske krofne
Shutterstock

Potrebno je:

  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 šolje toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 5 šolja brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje krofni
  • 1-2 l ulja za prženje krofni

Priprema:

U jednu posudu izmrvite kvasac pa dodajte mleko, šećer, so, jaja i ulje. Mutite dok se kvasac ne rastopi i svi smesa ne sjedini. Brašnu polako dodajte smesu uz neprestano mešanje varjačom dok ne dobijete mekano testo. Onda ga pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na toplom da naraste. Premesite ga par minuta pa oblikujte u loptu, i opet, pospite brašnom. Zatim ga razvucite oklagijom na oko 1 cm debljine. Čašom vadite krofne pa ih pokrijte krpom i ostavite da odstoje još 15-20 minuta. Spuštajte ih u duboku posudu sa zagrejanim uljem, pa ih pržite uz okretanje sa obe strane. Onda krofne stavite na papirne ubruse da se ocede od viška masnoće.Pomešajte šećere pa vruće krofne valjajte u njih. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading