REZANCI SA MAKOM BUDE NOSTALGIJU Vojvođani ih prave baš ovako, a bili su inspiracija i za pesmu

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Izvorno su nemačko-mađarski specijalitet ali su ih Banaćani prihvatili kao svoj.

rezanci sa makom
Shutterstock

Potrebno je:
Za rezance:

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • malo soli

Nadev od maka:

  • 200 g maka
  • 150 g šećera
  • 1 dl mleka
  • 50 g putera
  • 100 g suvog grožđa (po ukusu) 

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, jaja i so pa zamesite testo. Onda ga umotajte u providnu foliju i ostavite 10-15 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvaljajte deblju koru, od sredine razvlačeći ka krajevima. Ostavite testo pola sata da odstoji pa od njega isecite rezance. Vodu stavite da provri pa dodajte kašicicu soli i 2-3 kašike ulja. Ubacite rezance, pa ih kuvajte još 2 minuta kada isplivaju. Zatim ih procedite i prelijte hladnom vodom. U šerpi pomešajte mak, šećer, mleko, puter i suvo grožđe pa zakuvajte 10 minuta. Pomešajte nadev sa gotovim rezancima.

Komentari (0)

Loading