OPLENAČKE PALAČINKE PO RECEPTU TITOVOG KUVARA Obožavao ih je i francuski predsednik

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Grožđe, orasi i suve šljive – osnova za jedinstvene palačinke, uzgajaju se na Oplencu. Titov kuvar Mića Stojanović pravio je neodoljivi desert i za tadašnjeg francuskog predsednika, Valerija Žiskara D’Estena.

oplenačke palačinke
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • brašno
  • jaja
  • mleko
  • soda voda

Za fil:

  • suve šljive
  • seckani orasi
  • suvo grožđe
  • šljivovica

Za sos od malina:

  • maline
  • malo belog vina
  • šećer

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte brašno, jaja, mleko i sodu vodu dok ne dobijete lagano i prozračno testo. Zasebno skuvajte suve šljive, seckane orahe i suvo grožđe u vodi dok ne omekšaju. Zatim dodajte šljivovicu. Ispecite palačinke. Onda ih filujte redosledom palačinka pa fil, sve dok ne potrošite sav materijal. Oblikujte palačinku kao šajkaču.Zasebno skuvajte maline sa malo belog vina i šećera. Prelijte palačinke pripremljenim sosom.

Komentari (0)

Loading