BANATSKA ŠTRUDLA SA MAKOM Miris detinjstva i toplina nedeljne kuhinje u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Sočna i preukusna, a zamiriše cela kuća.

banatska štrudla sa makom
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kvasac (sveži ili suvi)
  • 250 ml mleka
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 300 g mlevenog maka
  • 200 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • vanilin šećer po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac razmutite u mlakom mleku sa kašikom šećera pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. U jednoj većoj posudi pomešajte brašno, so, ostatak šećera, jaje i ulje, pa dodajte nadošli kvasac. Umesite glatko testo pa ga pustite da naraste oko sat vremena. U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilom, pa dodajte mak. Dobro mešajte sve dok ne dobijete gustu smesu. Zatim podelite nadošlo testo na 2 dela pa razvucite pravougaonike. Premažite ih filom i pažljivo urolajte. Poređajte štrudle u pleh obložen pek papirom. Onda ih premažite mlekom i ostavite još 15 minuta da odmore. Pecite štrudle oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, sve dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene štrudle na kraju pospite prah šećerom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading