PRELIVENA PITA SA ŠLJIVAMA Mirisna poslastica koja se topi u ustima

Ivana Pavlović

08:30

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

prelivena pita sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g kora za pitu
  • 800 g šljiva
  • 4 jaja
  • 1 šolja (250 ml) šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja griza
  • 120 ml ulja
  • 1 prašak za pecivo

Za sirup:

  • 1 šolja šećera
  • 500 ml vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Oprane šljive očistite od koštica i iseckajte. Umutite jaja i šećer, dodajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo. Umutite da se dobije ujednačena smesa. U podmazan pleh stavite jednu koru i premažite filom. Preko stavite drugu, premažite filom i još dva puta sve ponovite. Na četvrtu koru poređajte pola količine šljiva, pa preko njih stavite još 4 kore, a svaku premažite filom. Stavite ostatak šljiva i preko još 4 kore. Svaku premažite filom. Pitu isecite na parčiće i prelijte ostatkom fila. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još oko 40 minuta. Za sirup, vodu i oba šećera stavite da provri i kuvajte na tihoj vatri desetak minuta. Prelijte preko pite.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading