TORTA GRADSKI MAČOR Stara beogradska poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sa tri kore i prepoznatljivim, žutim filom, nema joj ravne.
Potrebno je:
- 9 belanaca
- 9 kašika šećera
- 9 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- prstohvat soli
Za fil:
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 250 g putera ili maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite 3 belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte 3 kašike šećera i mutite dok ne dobijete gladak šne. Dodajte 3 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna, lagano, da smesa ostane vazdušasta. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Isto ponovite i za preostale dve kore, da ukupno dobijete tri. Zasebno umutite žumanca sa šećerom pa kuvajte na pari, sve dok se ne zgusnu. Zatim, sklonite sa pare i ostavite da se skroz prohladi. Zasebno umutite puter sa vanilin šećerom i dodajte ohlađeni fil od žumanaca. Dobro umutite. Čokoladu otopite na pari pa dodajte u fil- Ređajte tortu sledećim redosledom: kora-fil-kora-fil-kora-fil preko cele torte. Dekorišite tortu orasima, rendanom čokoladom ili šlagom.
Možda vas zanima:
STARINSKA GRILIJAŠ TORTA Sa tri kore i prepuna bogatog fila, i dupla mera će biti malo
Savršena za svečanu i slavsku trpezu, a nema ko je ne voli.
TORTA KRALJICE MARIJE Prepuna oraha i bogatog fila, specijalno je pravljena za decu
Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
POSNA STARINSKA TORTA OD ČOKOLADE I ORAHA Recept i intervju sa Tinom Vesić
Napravite posnu poslasticu od čokolade i oraha koja je savršena za svečane prilike.
RAPSKA TORTA OSVAJA UKUSOM OD 1177 GODINE Prvi recept je napisan krasnopisom
Recept za rapsku tortu nastao je 1177 godine na Rabu, u čast u pape Aleksandra III koji se nakon brodoloma sklonio na ovo ostrvo.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)