TORTA GRADSKI MAČOR Stara beogradska poslastica koja pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Sa tri kore i prepoznatljivim, žutim filom, nema joj ravne.

torta gradski mačor
Shutterstock

Potrebno je:

  • 9 belanaca
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 250 g putera ili maslaca
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 vanilin šećer 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite 3 belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte 3 kašike šećera i mutite dok ne dobijete gladak šne. Dodajte 3 kašike mlevenih oraha i 1 kašiku brašna, lagano, da smesa ostane vazdušasta. Izlijte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Isto ponovite i za preostale dve kore, da ukupno dobijete tri. Zasebno umutite žumanca sa šećerom pa kuvajte na pari, sve dok se ne zgusnu. Zatim, sklonite sa pare i ostavite da se skroz prohladi. Zasebno umutite puter sa vanilin šećerom i dodajte ohlađeni fil od žumanaca. Dobro umutite. Čokoladu otopite na pari pa dodajte u fil- Ređajte tortu sledećim redosledom: kora-fil-kora-fil-kora-fil preko cele torte. Dekorišite tortu orasima, rendanom čokoladom ili šlagom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading