SLATKA PUTER POGAČA PO RECEPTU BABA JELE Biće mekana i sutradan, a zamiriše cela kuća dok se peče

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Samo dodajte prilog po želji.

puter pogača
Shutterstock

Potrebno je:

  • 450-500 g pšeničnog brašna 
  • 1 kašika šećera
  • 13 g svežeg kvasca 
  • 125 ml tople vode
  • 125 ml toplog mleka 
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 1 kašičica soli
  • 50 g putera 

Za punjenje:

  • 100 g putera 
  • 4 kašike smeđeg šećera
  • 100-150 g sušenih kajsija, sitno iseckanih

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj činiji pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Onda sipajte toplu vodu, mleko, jaje i žumance, pa umesite glatko testo. Umekšajte omekšali puter i dobro umesite. Činiju pokrijte pa ostavite sat vremena na toplom, da testo naraste. Puter otopite i pomešajte sa smeđim šećerom. Sušene kajsije iseckajte na manje komade. Nadošlo testo podelite na 3 dela, pa svaki razvucite u krug. Stavljajte na svaki krug po sloj otopljenog putera, šećera i iseckanih marelica. Krugove ređajte jedan na drugi. Zatim, stavite treći, manji krug testa. Testo oštrim nožem isecite na trouglove, pa svaki urolajte ka centru, formirajući kiflice koje izgledaju kao mali cvet. Na kraju, mlekom premažite pogaču. Pecite pogaču oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading