ČOKOLADNI KOLAČ SA ORASIMA Bio je omiljen pokojnom maršalu, a recept je godinama držan u tajnosti
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
Potrebno je:
Za koru:
- 5 jaja (2 žumanceta odvojite)
- 200 g šećera
- 5 kašika hladne kafe
- 5 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašika ulja
- 100 g mlevenih oraha
Za fil:
- 2 žumanceta (koja ste izdvojili)
- 100 g šećera
- 5 kašika brašna
- 500 ml mleka
- 100 g čokolade
- 120 g margarina
Za dekoraciju:
- 2 kesice šlaga
- malo čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom pa dodajte kafu, brašno, prašak za pecivo, ulje i mlevene orahe. Varjačom promešajte smesu pa stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Izdvojena žumanca pomešajte sa brašnom i šećerm pa sipajte malo hladnog mleka i promešajte da nema grudvica..Ostatak mleka stavite da provri. Smesu sa jajima sipajte u vruće mleko, pa smanjite temperaturu i neprestano mešajte, sve dok se ne zgusne. Polomljenu čokoladu dodajte u kuvani fil da se otopi, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte omekšali margarin i dobro umutite. Preko pečene kore izlijte pripremljeni fil, pa pustite par sati da se stegne. Zasebno umutite šlag pa ga ravnomerno rasporedite preko fila. Onda pospite preko rendane čokolade. Secite kolač na kocke.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNE KOCKE SA ORASIMA Kremaste i jednostavne, a po ukusu im nema ravnih
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
KOLAČ SA KAFOM I ORASIMA Tito ga je obožavao, a topi se u ustima
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.
MAKEDONSKI KOLAČ Maršalov omiljeni desert sa orasima, sa merama na šolje, uspeće svima
Sladak i očaravajući, najbolje stavite duplu meru.
TITOV KOLAČ Donosimo vam dugo čuvani recept za omiljenu poslasticu stare Jugoslavije!
Nazvana po nekadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu, okrepiće vam dušu i telo neodoljivim spojem oraha i čokolade. Postoje tvrdnje da je baš ovaj kolač bio Maršalov omiljeni.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)