ČOKOLADNI KOLAČ SA ORASIMA Bio je omiljen pokojnom maršalu, a recept je godinama držan u tajnosti

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Najbolje služite uz šoljicu kafe.

titov kolač
Shutterstock

Potrebno je:
Za koru:

  • 5 jaja (2 žumanceta odvojite)
  • 200 g šećera
  • 5 kašika hladne kafe
  • 5 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašika ulja
  • 100 g mlevenih oraha

Za fil:

  • 2 žumanceta (koja ste izdvojili)
  • 100 g šećera
  • 5 kašika brašna
  • 500 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 120 g margarina

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga
  • malo čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite jaja sa šećerom pa dodajte kafu, brašno, prašak za pecivo, ulje i mlevene orahe. Varjačom promešajte smesu pa stavite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Čačkalicom proverite da li je kora pečena. Izdvojena žumanca pomešajte sa brašnom i šećerm pa sipajte malo hladnog mleka i promešajte da nema grudvica..Ostatak mleka stavite da provri. Smesu sa jajima sipajte u vruće mleko, pa smanjite temperaturu i neprestano mešajte, sve dok se ne zgusne. Polomljenu čokoladu dodajte u kuvani fil da se otopi, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte omekšali margarin i dobro umutite. Preko pečene kore izlijte pripremljeni fil, pa pustite par sati da se stegne. Zasebno umutite šlag pa ga ravnomerno rasporedite preko fila. Onda pospite preko rendane čokolade. Secite kolač na kocke.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading