RUM TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Starinska poslastica koja pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

17:30

Sezonski recepti 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

rum torta
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 12 jaja
  • 300 g šećera
  • 250 g brašna
  • ekstrakt maline ili crvena kolačarska boja

Za sirup

  • 300 g šećera
  •  200 ml vode
  • sok od 2 pomorandže
  • 50 ml ruma

Za krem:

  • 300 g margarina
  • 200 g šama (2 belanca, 100 g šećera)
  • pekmez

Priprema

U jednoj posudi sjedinite jaja, šećer i brašno. Onda podelite smesu na dva jednaka dela. Ispecite jedan deo u plehu obloženom pek papirom. Drugom delu dodajte boju za kolače ili ekstrakt maline, pa i nju ispecite. Sjedinite sastojke za sirup pa ih stavite da proključaju. Zatim sklonite sa vatre. Isecite koru u boji na kockice pa je zalijte pripremljenim sirupom. Onda je pomešajte sa kremom od 300 g margarina i 200 g šama. Zatim presecite žutu koru napola i premažite pekmezom. Stavite žutu koru pa prekrijte drugom korom. Dobro pritisnite knjigom ili nečim teškim pa ostavite u frižideru. Na kraju, tortu prelijte fondanom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading