PASTIRSKA PITA ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Prepuna mesa i slasna, neće joj odoleti ni najveći gurmani

Ivana Pavlović

08:30

Sezonski recepti 0

Gurmanska pita raspametiće i one izbirljive.

pastirska pita
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 1-2 šake graška
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike pasiranog paradajza
  • ulje, suvi začin, so, biber
  • 4 veća krompira
  • 150 ml mleka
  • 3 kašike kisele pavlake
  • puter
  • 100 g tvrdog sira
  • 5 tvrdo kuvanih jaja

Priprema:

Stavite krompir da se kuva. Na ulju upržite sitno naseckani crni i beli luk, pa dodajte i mleveno meso i pržite dok ne ispari tečnost. Dodajte grašak, suvi začin, so, biber i pasirani paradajz. Mešajte da se sve sjedini i sklonite s vatre. Skuvani krompir dobro izgnječite, dodajte mleko, malo putera, pavlaku, suvi začin i so po ukusu. Na dnu vatrostalne posude ređajte fil od mesa, pa pire, preko pirea utisnite polovine kuvanih jaja i odozgo narendajte sir. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pitu služite toplu uz sezonsku salatu ili kiselu pavlaku.

Možda vas zanima:

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading