ŠUMADIJSKA GIBANICA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Zbog nje i komšije dolaze nepozvane

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.

šumadijska gibanica
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg brašna
  • 1/2 kg sira
  • 1/2 kg kajmaka
  • 10 jaja
  • mast
  • so
  • mleko

 

Priprema

Posolite brašno pa ga umesite sa slanom vodom. Onda dodajte 50-80 g masti i zamesite glatko testo. Podelite ga na 24 jufke. Razvucite jednu jufku pa je premažite zagrejanom mašću i preklopite drugom, da dobijete 12 kora. Zatim ih ispecite u rerni bez ulja pa uvijajte u kuhinjske kore. Ostavite jednu koru nepečenu. Sir i kajmak pomešajte sa žumancima, pa razredite s malo mleka. U to umešajte čvrst šne od belanaca. U pleh obložen pek papirom ređajte kore namočene u nadev. Ređajte jednu na drugu a poslednju stavite nepečenu. Viljuškom izbušite pa poprskajte mešavinom zagrejane masti sa malo mleka i ostavite da se peče. Gibanicu služite vruću uz prilog po želji.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading