ISTAMBUL TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Bogata, jaka, čokoladna i savršena!

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Ako volite bogate, jake i čokoladne torte, onda je ovo pravi izbor za vas.

istambul torta
Shutterstock

Potrebno je:

  • 20 kom jaja 
  • 20 kašika šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 600 g mlevenih oraha 
  • 200 g seckanih oraha
  • 200 g suvog grožđa 
  • 2 kašike brašna 
  • 2 kašičice ekstrata vanile
  • 500 g šećera 
  • 1 l vode
  • 1 veći limun
  • 250 g čokolade
  • 60 g putera
  • 150 g listića badema 
  • čokoladne mrvice 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi odvojite belanca od žumanca. Umutite penasto žumanca sa 20 kašika šećera. Onda dodajte vanilu i brašno pa umutite belanca u čvrst sneg. Lagano dodajte po kašiku u žumanca. Sjedinite dobro pa dodajte rendanu čokoladu, orahe mlevene i seckane i suvo grožđe. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Isecite limun na kolutove pa zakuvajte sa 500 g šećera. Nakon što provri kuvajte još 5 minuta. Zatim ostavite da se sirup ohladi. Vrelu koricu prelijte hladnim sirupom pa ostavite da prenoći. Pospite sa 100 g badema po kori. Otopite čokoladu i puter na pari. Glazurom premažite tortu pa pospite mrvicama.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading