SVETOGORSKI KOLAČ ZA DANE STROGOG POSTA Ovako ga prave monasi na Hilandaru
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
- malo suvih banana
- 15 kašika džema od šljiva
- malo suvih kajsija
- 15 kašika šećera
- malo suvog grožđa
- 3 ravne kašičice cimeta
- 1 šaka lešnika
- 1 limun
- 300 ml mlake vode
- 1,5 pomorandža
- 550 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
Priprema:
U vodi potopite suvo voće pa ostavite 10 minuta da odstoji. Onda procedite i iseckajte. Izrendajte limunovu koru pa iseckajte orahe. Zatim ocedite pomorandžu. U šerpu stavite džem pa dodajte šećer i promešajte. Nalijte vodu pa dodajte limunovu koru, sok od pomorandže, lešnike i suvo voće, kao i cimet. Dobro sjedinite pa dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i promešajte. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Džemom premažite gotov kolač pa prelijte otopljenom čokoladom.
Možda vas zanima:
KOLAČ SA SUVIM VOĆEM NIKO NE ODBIJA Mirisan, sočan i sladak, baš kao onaj bakin
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA I MAKOM Polovina se pojede dok je još u plehu
Sočan desert gotov očas posla.
POSNE ŽERBO KOCKE MILUJU NEPCA Nimalo ne zaostaju za originalom i smažu se u trenu
Savršene za svečanu i slavsku trpezu.
POSNI KUGLOF SA SUVIM VOĆEM Jednostavna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Sočan i mirisan, a po ukusu mu nema ravnog.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)