RAPSKA TORTA OSVAJA UKUSOM OD 1177 GODINE Prvi recept je napisan krasnopisom

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Recept za rapsku tortu nastao je 1177 godine na Rabu, u čast u pape Aleksandra III koji se nakon brodoloma sklonio na ovo ostrvo.

rapska torta
Printscreen

Potrebno je:

Testo:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 g putera
  • 2 jajeta
  • 2 kašike brašna
  • prstohvat soli

Fil:

  • 1 kg mlevenih badema
  • 900 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • kora 2 limuna
  • kora 3 pomorandže
  • 6-8 razmućenih jaja
  • oko 5 čepova maraskina

Priprema: 

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Dodajte šećer u kg mlevenih badema pa rukama dobro sjedinite. Onda dodajte rendanu koru limuna i pomorandže pa opet sjedinite. Zatim dodajte prethodno razmućena jaja i dobro sjedinite. Sipajte maraskino, pa ponovo sjedinite. Od sastojaka zamesite testo pa ga tanko razvaljajte. Onda ga isecite na trakice na koje ćete staviti fil- Stavite na pek papir i obilno nafilujte pa oko fila trakice ukrasno izrežite na "talase" i malo nabrati. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, tj dok ne dobije zlatnu boju. Pečenu tortu pospite šećerom u prahu. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading