RAPSKA TORTA OSVAJA UKUSOM OD 1177 GODINE Prvi recept je napisan krasnopisom
Recept za rapsku tortu nastao je 1177 godine na Rabu, u čast u pape Aleksandra III koji se nakon brodoloma sklonio na ovo ostrvo.
Potrebno je:
Testo:
- 500 g glatkog brašna
- 50 g putera
- 2 jajeta
- 2 kašike brašna
- prstohvat soli
Fil:
- 1 kg mlevenih badema
- 900 g šećera
- 3 vanilin šećera
- kora 2 limuna
- kora 3 pomorandže
- 6-8 razmućenih jaja
- oko 5 čepova maraskina
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Dodajte šećer u kg mlevenih badema pa rukama dobro sjedinite. Onda dodajte rendanu koru limuna i pomorandže pa opet sjedinite. Zatim dodajte prethodno razmućena jaja i dobro sjedinite. Sipajte maraskino, pa ponovo sjedinite. Od sastojaka zamesite testo pa ga tanko razvaljajte. Onda ga isecite na trakice na koje ćete staviti fil- Stavite na pek papir i obilno nafilujte pa oko fila trakice ukrasno izrežite na "talase" i malo nabrati. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, tj dok ne dobije zlatnu boju. Pečenu tortu pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
REGENTOVA TORTA SA 7 KORA PONOS NEMAČKE Svakim zalogajem mami na parče više
Puno ime ove torte je U čast Njegovog kraljevskog visočanstva princa regenta Leopolda Karla Jozefa Vilhelma Ludviga Vitelsbaha fon Bajerna. Ima sedam korica koje simbolizuju sedam bavarskih oblasti. Raskošna i prepuna čokolade, ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)