Tri lica LJUTENICA najukusniji pikantni namaz koji ćete obožavati
Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.
Ljutenica I način
Sastojci:
3 kg zrelog paradajza
1/2 kg ljutih papričica
2 dl ulja
2 dl sirćeta
1 kašika bibera u zrnu
1 kašika soli
1 mala šoljica šećera
1 vezica peršuna
3-4 lista lovora
1 veća glavica belog luka
Priprema:
Paradajz operite i obarite u vreloj vodi, pa neka odstoji u njoj oko pola sata. Oljuštite ih i nasitno naseckajte. Kuvajte paradajz bez ikakvih dodataka 30 minuta. Papričice operite, odstranite im peteljke, jednom ih bocnite viljuškom pa ih kuvajte u sirćetu, ulju, biberu i šećeru 15 minuta. Zajedno sa sokom u kojem su se kuvale dodajte ih paradajzu, pa sve zajedno kuvajte još 30 minuta. Na kraju umešajte krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov list, pa kuvajte još nekoliko minuta. Dobro promešajte. Zagrejte tegle u rerni (na 100 Celzijusovih stepeni) pa ih napunite vrućom ljutenicom. Zatvorite ih i dobro umotajte u ćebe. Ostavite ih da odstoje 24 sata, pa izvadite iz ćebeta.
Ljutenica II način
Sastojci:
1 kg ljutih papričica
5 kg paradajza
400 ml ulja
1 vezica peršuna
1 manja šoljica sirćeta
1 manja šoljica šećera
so
Priprema:
Papričice naseckajte i propržite na ulju. Oljuštite i naseckajte paradajz pa ga dodajte papričicama. Pržite dok ne omekša. Na kraju dodaj naseckane celer, peršun i sirće te šećera i soli po želji.
Ljutenica III način
Sastojci:
500 g ljutih papričica
3-4 kg šargarepe
7-9 glavica belog luka
2 vezice peršuna
15 kašika alkoholnog sirćeta
2 kašike ulja
1/2 kesice konzervansa (oko 2,5 g)
Priprema:
Šargarepu i ljute papričice očistite i nasecakjte na kriške. Beli luk i peršun naseckajte što sitnije. Smesu stavite u veći lonac i dobro promešajte. Posolite po ukusu. Dodajte sirće, ulje i konzervans. Ponovno sve izmešajte i ostavite da odstoji oko 10 sati uz povremeno mešanje. Napunite čiste tegle do vrha pa obavezno stavite plastične pritiskivače. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu oko 30 dana.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)