Tri lica LJUTENICA najukusniji pikantni namaz koji ćete obožavati

alo.rs/I. V.

20:02

Sezonski recepti 0

Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.

zimnica
Schutterstock

 

Ljutenica I način

Sastojci:

3 kg zrelog paradajza

1/2 kg ljutih papričica

2 dl ulja

2 dl sirćeta

1 kašika bibera u zrnu

1 kašika soli

1 mala šoljica šećera

1 vezica peršuna

3-4 lista lovora

1 veća glavica belog luka

Priprema:

Paradajz operite i obarite u vreloj vodi, pa neka odstoji u njoj oko pola sata. Oljuštite ih i nasitno naseckajte. Kuvajte paradajz bez ikakvih dodataka 30 minuta. Papričice operite, odstranite im peteljke, jednom ih bocnite viljuškom pa ih kuvajte u sirćetu, ulju, biberu i šećeru 15 minuta. Zajedno sa sokom u kojem su se kuvale dodajte ih paradajzu, pa sve zajedno kuvajte još 30 minuta. Na kraju umešajte krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov list, pa kuvajte još nekoliko minuta. Dobro promešajte. Zagrejte tegle u rerni (na 100 Celzijusovih stepeni) pa ih napunite vrućom ljutenicom. Zatvorite ih i dobro umotajte u ćebe. Ostavite ih da odstoje 24 sata, pa izvadite iz ćebeta.
 

Ljutenica II način

Sastojci:

1 kg ljutih papričica

5 kg paradajza

400 ml ulja

1 vezica peršuna

1 manja šoljica sirćeta

1 manja šoljica šećera

so

Priprema:

Papričice naseckajte i propržite na ulju. Oljuštite i naseckajte paradajz pa ga dodajte papričicama. Pržite dok ne omekša. Na kraju dodaj naseckane celer, peršun i sirće te šećera i soli po želji.

 

Ljutenica III način

Sastojci:

500 g ljutih papričica

3-4 kg šargarepe

7-9 glavica belog luka

2 vezice peršuna

15 kašika alkoholnog sirćeta

2 kašike ulja

1/2 kesice konzervansa (oko 2,5 g)

Priprema:

Šargarepu i ljute papričice očistite i nasecakjte na kriške. Beli luk i peršun naseckajte što sitnije. Smesu stavite u veći lonac i dobro promešajte. Posolite po ukusu. Dodajte sirće, ulje i konzervans. Ponovno sve izmešajte i ostavite da odstoji oko 10 sati uz povremeno mešanje. Napunite čiste tegle do vrha pa obavezno stavite plastične pritiskivače. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu oko 30 dana.
 

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading