Tri lica LJUTENICA najukusniji pikantni namaz koji ćete obožavati
Najveća razlika između ljutenice i ajvara je u tome što ljutenica može da se sprema od termički neobrađene paprike.
Ljutenica I način
Sastojci:
3 kg zrelog paradajza
1/2 kg ljutih papričica
2 dl ulja
2 dl sirćeta
1 kašika bibera u zrnu
1 kašika soli
1 mala šoljica šećera
1 vezica peršuna
3-4 lista lovora
1 veća glavica belog luka
Priprema:
Paradajz operite i obarite u vreloj vodi, pa neka odstoji u njoj oko pola sata. Oljuštite ih i nasitno naseckajte. Kuvajte paradajz bez ikakvih dodataka 30 minuta. Papričice operite, odstranite im peteljke, jednom ih bocnite viljuškom pa ih kuvajte u sirćetu, ulju, biberu i šećeru 15 minuta. Zajedno sa sokom u kojem su se kuvale dodajte ih paradajzu, pa sve zajedno kuvajte još 30 minuta. Na kraju umešajte krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov list, pa kuvajte još nekoliko minuta. Dobro promešajte. Zagrejte tegle u rerni (na 100 Celzijusovih stepeni) pa ih napunite vrućom ljutenicom. Zatvorite ih i dobro umotajte u ćebe. Ostavite ih da odstoje 24 sata, pa izvadite iz ćebeta.
Ljutenica II način
Sastojci:
1 kg ljutih papričica
5 kg paradajza
400 ml ulja
1 vezica peršuna
1 manja šoljica sirćeta
1 manja šoljica šećera
so
Priprema:
Papričice naseckajte i propržite na ulju. Oljuštite i naseckajte paradajz pa ga dodajte papričicama. Pržite dok ne omekša. Na kraju dodaj naseckane celer, peršun i sirće te šećera i soli po želji.
Ljutenica III način
Sastojci:
500 g ljutih papričica
3-4 kg šargarepe
7-9 glavica belog luka
2 vezice peršuna
15 kašika alkoholnog sirćeta
2 kašike ulja
1/2 kesice konzervansa (oko 2,5 g)
Priprema:
Šargarepu i ljute papričice očistite i nasecakjte na kriške. Beli luk i peršun naseckajte što sitnije. Smesu stavite u veći lonac i dobro promešajte. Posolite po ukusu. Dodajte sirće, ulje i konzervans. Ponovno sve izmešajte i ostavite da odstoji oko 10 sati uz povremeno mešanje. Napunite čiste tegle do vrha pa obavezno stavite plastične pritiskivače. Tegle dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu oko 30 dana.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)