PRIPREMITE SE NA VREME Recept za uskršnju pogaču koja će krasiti vašu svečanu trpezu

Trpeza/ V.V.

12:00

Sezonski recepti 0

Pogača ima oblik pletenice i veoma je dekorativna.

PRIPREMITE SE NA VREME Recept za uskršnju pogaču koja će krasiti vašu svečanu trpezu
Shutterstock

Sastojci:

600 g brašna

20 g svežeg kvasca

125 g putera

300 ml mleka

1 jaje

1 kašika šećera

1 kašičica soli

1 prašak za pecivo

150 g sira

1 žumance

susam

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac. Mešati da se rastope. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i solju, pa napraviti udubljenje u sredini i sipati mleko sa kvascem, razmućeno jaje i omekšali puter isečen na komade. Umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti na da raste toplom oko 1 sat. Premesiti, dodati sitno iseckan sir i ponovo premesiti. Podeliti na 2 dela i razvući ih u oblik valjka. Jedan premazati žumancetom, a drugi susamom. Spojiti krajeve (pritisnuti prstima) onog sa žumancetom i onog sa susamom i uplesti. Tako upleteno testo saviti da u krug. Staviti u podmazanu tepsiju i ostaviti da naraste. Peći na 200°C, oko 40 minuta, tj. dok dobije zlatno-smeđu boju. U ohlađenu pogaču, u sredinu, staviti uskršnja jaja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading