VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila
Jedan od najlepših hrišćanskih praznika ne može da se zamisli bez lepo ofarbanih i ukrašenih jaja. Umesto da kupujete korpice, napravite venčiće od testa u koje ćete staviti jaje svakom članu porodice, ali i gostima. Posle tucanja jajima, venčić pojedite umesto hleba.
Ukrasite prazničnu trpezu ukusnim dekorativnim pecivom u koje ćete staviti uskršnja jaja pored tanjira svakog člana porodice i gosta. Kako da lepo umesite i oblikujete testo, objasnila nam je kulinarska blogerka Jelena Vranić iz Jagnjila kod Mladenovca. Ona na svojoj Instagram stranici “jellavranic” sa više od 21.000 pratilaca deli recepte za slane i slatke đakonije.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovaj recept?
- Za ovaj recept je najbolje koristiti meko brašno tip 400.
Kako da znamo da smo umesili dobro testo?
- Važno je da testo bude meko i da se ne lepi za prste. Što ga duže mesite, ono postaje lepše, elastičnije i samim tim bolje za oblikovanje.
privatna arhiva/jela vranić
Koliko dugo treba da stoji testo da lepo nadođe?
- Prvo kvasac aktivirajte sa malo vode, jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna. Kada zamesite testo sa kvascem, ostavite da odstoji između 30 i 45 minuta.
Kako da testo bude vazdušasto?
- U testa sa kvascem možete dodati jednu kašičicu praška za pecivo. Tako će biti testo vazdušatije, a pecivo mekano kada se ispeče.
Da li testo treba da se premesi kad odstoji?
- Venčići će biti lepši ako testo premesite, podelite na loptice i ostavite ih da odstoje još desetak minuta.
Koliko loptica treba da bude?
- Testo je najbolje podeliti na 16 loptica približne gramaže 80 grama.
Čime namazati ruke prilikom oblikovanja da se testo ne bi lepilo?
- Stavite na ruke nekoliko kapi ulja i testo se neće lepiti za njih.
privatna arhiva/jela vranić
Kako da napravimo oblik venčića?
- Svaku lopticu razvucite u oblik valjka dužine oko 30 cm. Po dva valjka upletite jedan preko drugog u oblik pletenice i potom sastavite krajeve da dobijete venčić.
Koje veličine treba da bude venčić?
- Ako napravite 16 loptica, prečnik venčića će biti 10 cm, a prečnik unutrašnjeg dela treba da bude oko 5-6 cm. Prilikom pečenja testo će se malo skupiti tako da će jaje lepo stajati u njemu.
Čime se testo premazuje pre pečenja i zašto?
- Pre pečenja testo možete premazati umućenim jajetom sa jednom kašikom mleka. Na taj način će imati lepu žutu boju kada se ispeče.
Da li ovo testo može da bude i slatko?
- Da, naravno. Ukoliko umesto soli stavite tri kašike šećera i vanilin šećer dobićete slatke venčiće. Možete ih posle pečenja premazati sa istopljenim puterom i posuti mešavinom smeđeg šećera i cimeta.
privatna arhiva/jela vranić
RECEPT: Venčići za uskršnja jaja
Sastojci:
600 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 jaje
200 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
80 ml ulja
1 kašičica šećera
2 kašičica šećera
2 kašičice soli
Priprema:
Kvasac potopite sa malo vode, šećerom, kašičicom brašna i ostavite desetak minuta da se aktivirati. Jaje umutite, dodajte dve kašičice soli, mleko, ostatak vode, ulje i aktivirani kvasac. Brašno dodajte postepeno i umesite meko testo. Ostavite da naraste oko pola sata. Podelite na 16 loptica i ostavite desetak minuta da odstoje. Svaku lopticu razvucite u tanak valjak. Uzmite dva valjka, prebacite jedan preko drugog i napravite pletenicu. Sastavite krajeve da dobijete venčić. Ređajte ih u pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Premažite ih umućenim jajetom sa kašikom mleka, pospite susamom i lanom i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada se ohlade, u njih stavite ofarbana jaja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)