VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila

V. Vukadinović

08:30

Sezonski recepti 0

Jedan od najlepših hrišćanskih praznika ne može da se zamisli bez lepo ofarbanih i ukrašenih jaja. Umesto da kupujete korpice, napravite venčiće od testa u koje ćete staviti jaje svakom članu porodice, ali i gostima. Posle tucanja jajima, venčić pojedite umesto hleba.

VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila
privatna arhiva/jela vranić

Ukrasite prazničnu trpezu ukusnim dekorativnim pecivom u koje ćete staviti uskršnja jaja pored tanjira svakog člana porodice i gosta. Kako da lepo umesite i oblikujete testo, objasnila nam je kulinarska blogerka Jelena Vranić iz Jagnjila kod Mladenovca. Ona na svojoj Instagram stranici “jellavranic” sa više od 21.000 pratilaca deli recepte za slane i slatke đakonije.

Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovaj recept?

- Za ovaj recept je najbolje koristiti meko brašno tip 400.

Kako da znamo da smo umesili dobro testo?

- Važno je da testo bude meko i da se ne lepi za prste. Što ga duže mesite, ono postaje lepše, elastičnije i samim tim bolje za oblikovanje.

VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila privatna arhiva/jela vranić
 

Koliko dugo treba da stoji testo da lepo nadođe?

- Prvo kvasac aktivirajte sa malo vode, jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna. Kada zamesite testo sa kvascem, ostavite da odstoji između 30 i 45 minuta.

Kako da testo bude vazdušasto?

- U testa sa kvascem možete dodati jednu kašičicu praška za pecivo. Tako će biti testo vazdušatije, a pecivo mekano kada se ispeče.

Da li testo treba da se premesi kad odstoji?

- Venčići će biti lepši ako testo premesite, podelite na loptice i ostavite ih da odstoje još desetak minuta.

Koliko loptica treba da bude?

- Testo je najbolje podeliti na 16 loptica približne gramaže 80 grama.

Čime namazati ruke prilikom oblikovanja da se testo ne bi lepilo?

- Stavite na ruke nekoliko kapi ulja i testo se neće lepiti za njih.

VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila privatna arhiva/jela vranić
 

Kako da napravimo oblik venčića?

- Svaku lopticu razvucite u oblik valjka dužine oko 30 cm. Po dva valjka upletite jedan preko drugog u oblik pletenice i potom sastavite krajeve da dobijete venčić.

Koje veličine treba da bude venčić?

- Ako napravite 16 loptica, prečnik venčića će biti 10 cm, a prečnik unutrašnjeg dela treba da bude oko 5-6 cm. Prilikom pečenja testo će se malo skupiti tako da će jaje lepo stajati u njemu.

Čime se testo premazuje pre pečenja i zašto?

- Pre pečenja testo možete premazati umućenim jajetom sa jednom kašikom mleka. Na taj način će imati lepu žutu boju kada se ispeče.

Da li ovo testo može da bude i slatko?

- Da, naravno. Ukoliko umesto soli stavite tri kašike šećera i vanilin šećer dobićete slatke venčiće. Možete ih posle pečenja premazati sa istopljenim puterom i posuti mešavinom smeđeg šećera i cimeta.

VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila privatna arhiva/jela vranić
 

RECEPT: Venčići za uskršnja jaja

Sastojci:

600 g brašna

20 g svežeg kvasca

1 jaje

200 ml mlakog mleka

100 ml mlake vode

80 ml ulja

1 kašičica šećera

2 kašičica šećera

2 kašičice soli

Priprema:

Kvasac potopite sa malo vode, šećerom, kašičicom brašna i ostavite desetak minuta da se aktivirati. Jaje umutite, dodajte dve kašičice soli, mleko, ostatak vode, ulje i aktivirani kvasac. Brašno dodajte postepeno i umesite meko testo. Ostavite da naraste oko pola sata. Podelite na 16 loptica i ostavite desetak minuta da odstoje. Svaku lopticu razvucite u tanak valjak. Uzmite dva valjka, prebacite jedan preko drugog i napravite pletenicu. Sastavite krajeve da dobijete venčić. Ređajte ih u pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Premažite ih umućenim jajetom sa kašikom mleka, pospite susamom i lanom i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada se ohlade, u njih stavite ofarbana jaja.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading