VENČIĆI OD TESTA ZA USKRŠNJA JAJA Pripremu nam je korak po korak objasnila Jelena Vranić iz Jagnjila
Jedan od najlepših hrišćanskih praznika ne može da se zamisli bez lepo ofarbanih i ukrašenih jaja. Umesto da kupujete korpice, napravite venčiće od testa u koje ćete staviti jaje svakom članu porodice, ali i gostima. Posle tucanja jajima, venčić pojedite umesto hleba.
Ukrasite prazničnu trpezu ukusnim dekorativnim pecivom u koje ćete staviti uskršnja jaja pored tanjira svakog člana porodice i gosta. Kako da lepo umesite i oblikujete testo, objasnila nam je kulinarska blogerka Jelena Vranić iz Jagnjila kod Mladenovca. Ona na svojoj Instagram stranici “jellavranic” sa više od 21.000 pratilaca deli recepte za slane i slatke đakonije.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovaj recept?
- Za ovaj recept je najbolje koristiti meko brašno tip 400.
Kako da znamo da smo umesili dobro testo?
- Važno je da testo bude meko i da se ne lepi za prste. Što ga duže mesite, ono postaje lepše, elastičnije i samim tim bolje za oblikovanje.
Koliko dugo treba da stoji testo da lepo nadođe?
- Prvo kvasac aktivirajte sa malo vode, jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna. Kada zamesite testo sa kvascem, ostavite da odstoji između 30 i 45 minuta.
Kako da testo bude vazdušasto?
- U testa sa kvascem možete dodati jednu kašičicu praška za pecivo. Tako će biti testo vazdušatije, a pecivo mekano kada se ispeče.
Da li testo treba da se premesi kad odstoji?
- Venčići će biti lepši ako testo premesite, podelite na loptice i ostavite ih da odstoje još desetak minuta.
Koliko loptica treba da bude?
- Testo je najbolje podeliti na 16 loptica približne gramaže 80 grama.
Čime namazati ruke prilikom oblikovanja da se testo ne bi lepilo?
- Stavite na ruke nekoliko kapi ulja i testo se neće lepiti za njih.
Kako da napravimo oblik venčića?
- Svaku lopticu razvucite u oblik valjka dužine oko 30 cm. Po dva valjka upletite jedan preko drugog u oblik pletenice i potom sastavite krajeve da dobijete venčić.
Koje veličine treba da bude venčić?
- Ako napravite 16 loptica, prečnik venčića će biti 10 cm, a prečnik unutrašnjeg dela treba da bude oko 5-6 cm. Prilikom pečenja testo će se malo skupiti tako da će jaje lepo stajati u njemu.
Čime se testo premazuje pre pečenja i zašto?
- Pre pečenja testo možete premazati umućenim jajetom sa jednom kašikom mleka. Na taj način će imati lepu žutu boju kada se ispeče.
Da li ovo testo može da bude i slatko?
- Da, naravno. Ukoliko umesto soli stavite tri kašike šećera i vanilin šećer dobićete slatke venčiće. Možete ih posle pečenja premazati sa istopljenim puterom i posuti mešavinom smeđeg šećera i cimeta.
RECEPT: Venčići za uskršnja jaja
Sastojci:
600 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 jaje
200 ml mlakog mleka
100 ml mlake vode
80 ml ulja
1 kašičica šećera
2 kašičica šećera
2 kašičice soli
Priprema:
Kvasac potopite sa malo vode, šećerom, kašičicom brašna i ostavite desetak minuta da se aktivirati. Jaje umutite, dodajte dve kašičice soli, mleko, ostatak vode, ulje i aktivirani kvasac. Brašno dodajte postepeno i umesite meko testo. Ostavite da naraste oko pola sata. Podelite na 16 loptica i ostavite desetak minuta da odstoje. Svaku lopticu razvucite u tanak valjak. Uzmite dva valjka, prebacite jedan preko drugog i napravite pletenicu. Sastavite krajeve da dobijete venčić. Ređajte ih u pleh i ostavite da narastu dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Premažite ih umućenim jajetom sa kašikom mleka, pospite susamom i lanom i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Kada se ohlade, u njih stavite ofarbana jaja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni slatkiš kao osmišljen za slavsku trpezu, prste da poližete
Neodoljivi kolači u slatkom spoju sa orasima.
POSNA SARMA Slasno jelo sa pečurkama i pirinčem, zaboravićete da nedostaje meso
Savršene za početak Božićnog posta, a dugo će vas držati sitim.
NAJČOKOLADNIJI ROLAT Sa palačinkama i keksom, mekan kao duša, nema ko ga ne voli
Neodoljivi desert osvojiće sve sladokusce.
PASTA FAŽOLE Italijanski aromatični spoj testenine i pasulja koji budi sva čula
Čuveno jelo primorske, dalmatinske i italijanske kuhinje možete da pravite i leti i zimi, a svaki zalogaj je raj za nepca.
ISPOLIRAJTE SUDOPERU OVOM NAMIRNICOM Nije soda bikarbona, a sijaće se kao nova
Ako želite da se sudopera sija kao tek kupljena, primenite ovaj jednostavni trik.
Komentari (0)