JELO SAMO TAKVO! Monaška pita je neodoljiva i za svakog gosta
Laka je za napraviti.
Monaška pita s jabukama
Sastojci:
1 posni margarin
2 dl mlake vode
1 prašak za pecivo
2 vanilin-šećera
1/2 kg brašna (po potrebi i više)
Fil:
2 kg jabuka
1 kesica cimeta
200 g mlevenih oraha
1 čaša od 2 dl šećera
1 čaša od 2 dl prezli
Priprema:
Margarin dobro umutiti sa šećerom i malo soli, uz postepeno dodavanje tople vode, a zatim dodati prašak za pecivo i vanilin-šećer. Kada je smesa dobro umućena, polako dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Testo podeliti u dve jufke i ostaviti da odstoji dok pripremate fil. Jabuke izrendati i dobro ocediti, pa u njih dodati šećer, orahe, cimet i prezle. Sve lagano umešati, da se sjedini. Potom oklagijom razviti jednu jufku testa veličine pleha. Testo namotati na oklagiju i spustiti u pleh. Na njega staviti svu količinu fila. Zatim razviti drugu jufku na isti način. Tom drugom polovinom testa prekriti fil i blago rukama pritisnuti da se zalepi za jabuke. Izbosti viljuškom i staviti da se peče dok ne porumeni. Pita treba da prenoći, pa tek onda da se seče.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
PRSTE DA POLIŽEŠ! Prepoznatljivo jelo koje dolazi iz Francuske omiljeno je i u Srbiji
Od svega i svačega je!
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
Komentari (0)