JELO SAMO TAKVO! Monaška pita je neodoljiva i za svakog gosta
Laka je za napraviti.
Monaška pita s jabukama
Sastojci:
1 posni margarin
2 dl mlake vode
1 prašak za pecivo
2 vanilin-šećera
1/2 kg brašna (po potrebi i više)
Fil:
2 kg jabuka
1 kesica cimeta
200 g mlevenih oraha
1 čaša od 2 dl šećera
1 čaša od 2 dl prezli
Priprema:
Margarin dobro umutiti sa šećerom i malo soli, uz postepeno dodavanje tople vode, a zatim dodati prašak za pecivo i vanilin-šećer. Kada je smesa dobro umućena, polako dodavati brašno i zamesiti glatko testo. Testo podeliti u dve jufke i ostaviti da odstoji dok pripremate fil. Jabuke izrendati i dobro ocediti, pa u njih dodati šećer, orahe, cimet i prezle. Sve lagano umešati, da se sjedini. Potom oklagijom razviti jednu jufku testa veličine pleha. Testo namotati na oklagiju i spustiti u pleh. Na njega staviti svu količinu fila. Zatim razviti drugu jufku na isti način. Tom drugom polovinom testa prekriti fil i blago rukama pritisnuti da se zalepi za jabuke. Izbosti viljuškom i staviti da se peče dok ne porumeni. Pita treba da prenoći, pa tek onda da se seče.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
SLANO AUTENTIČNO LATINO PECIVO Empanade mogu biti i slane i slatke
Oduševite sve za stolom.
PRSTE DA POLIŽEŠ! Prepoznatljivo jelo koje dolazi iz Francuske omiljeno je i u Srbiji
Od svega i svačega je!
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)