U ovom zanimljivom receptu za MUSAKU keleraba je zamenila krompir i dobili smo izdašno i preukusno jelo

Ivana Vujnović

15:30

Sezonski recepti 0

Za razliku od krompira, keleraba je veoma niskokalorična - na 100 grama ima samo 24 kalorije. Ovako pripremljenu musaku možete da zaledite i koristite kad vam zafali ručak.

Musaka s kelerabom
Shutterstock

 

Musaka s kelerabom

Sastojci:

1 kg kelerabe (oko 6 srednjih keleraba)

500 g mlevenog mešanog mesa

1 velika glavica crnog luka

3 čena belog luka

3 kašike maslinovog ulja

1 kockica putera

250 ml mleka

3 jaja

150 g tvrdog gauda sira ili sličnog 

crvena paprika

so, biber

Priprema: 

Kelerabu oljuštite i isecite na tanke kriške. Ovo je najteži deo posla, jer je keleraba žilava. Ako imate mašinu za sečenje mesa, isecite je na njoj, ako ne, upotrebite veoma oštar nož. U dubokoj posudi prokuvajte vodu i posolite, a zatim blanširajte narezanu kelerabu oko 2-3 minuta. Nemojte dodavati sve kelerabe odjednom jer će se lepiti jedna za drugu i neće ravnomerno blanširati. Najbolje je spuštati jedan po jedan kolut u ključalu vodu, pa ih vaditi i ređati na čistu kuhinjsku krpu ili cedilo da se ocedi višak vode. U dubokom tiganju prodinstajte crni i beli luk na ulju i puteru nekoliko minuta, pa dodajte mleveno meso. Sve zajedno dinstajte dok iz mesa ne ispari višak tečnosti (10-15 minuta). Začinite i ostavite da se malo ohladi.
Pripremite dubok pleh u koji ćete ređati musaku. Malo ga nauljite i rasporedite 1/3 isečene kelerabe. Zatim ravnomerno pospite polovinu mlevenog mesa. Ponovo poređajte drugu trećinu kelerabe, zatim ostatak mesa i završite redom preostale kelerabe.
Posebno umutite jaja i mleko, posolite i time prelijte musaku. Zatim rasporedite listove sira. Ako volite tradicionalni ukus, možete preskočiti ovaj korak sa sirom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite musaku oko sat vremena.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

pogačice

CAKANINE BRZE POGAČICE NIKO NE ODBIJA Sir se topi u ustima, a nestaju sa stola odmah

15:15

13 maj, 2024

Sezonski recepti

Dragica Radosavljević, poznata pod umetničkim imenom Cakana, već godinama je deo srpske umetničke i muzičke scene, a svojim raskošnim glasom postavila je standarde mnogim novim mladim pevačima. Srpska pevačica narodne, izvorne i folk muzike vodi računa o ishrani, a na račun zavidne linije dobija brojne komplimente, pa je teško poverovati da ima troje unučadi i odraslu ćerku Mariju. Pre nekoliko godina podelila je ovaj recept za preukusne pogačice sa sirom, koje se jednostavno pripremaju, a nestaće sa stola čim se postave.

Komentari (0)

Loading