U ovom zanimljivom receptu za MUSAKU keleraba je zamenila krompir i dobili smo izdašno i preukusno jelo
Za razliku od krompira, keleraba je veoma niskokalorična - na 100 grama ima samo 24 kalorije. Ovako pripremljenu musaku možete da zaledite i koristite kad vam zafali ručak.
Musaka s kelerabom
Sastojci:
1 kg kelerabe (oko 6 srednjih keleraba)
500 g mlevenog mešanog mesa
1 velika glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kockica putera
250 ml mleka
3 jaja
150 g tvrdog gauda sira ili sličnog
crvena paprika
so, biber
Priprema:
Kelerabu oljuštite i isecite na tanke kriške. Ovo je najteži deo posla, jer je keleraba žilava. Ako imate mašinu za sečenje mesa, isecite je na njoj, ako ne, upotrebite veoma oštar nož. U dubokoj posudi prokuvajte vodu i posolite, a zatim blanširajte narezanu kelerabu oko 2-3 minuta. Nemojte dodavati sve kelerabe odjednom jer će se lepiti jedna za drugu i neće ravnomerno blanširati. Najbolje je spuštati jedan po jedan kolut u ključalu vodu, pa ih vaditi i ređati na čistu kuhinjsku krpu ili cedilo da se ocedi višak vode. U dubokom tiganju prodinstajte crni i beli luk na ulju i puteru nekoliko minuta, pa dodajte mleveno meso. Sve zajedno dinstajte dok iz mesa ne ispari višak tečnosti (10-15 minuta). Začinite i ostavite da se malo ohladi.
Pripremite dubok pleh u koji ćete ređati musaku. Malo ga nauljite i rasporedite 1/3 isečene kelerabe. Zatim ravnomerno pospite polovinu mlevenog mesa. Ponovo poređajte drugu trećinu kelerabe, zatim ostatak mesa i završite redom preostale kelerabe.
Posebno umutite jaja i mleko, posolite i time prelijte musaku. Zatim rasporedite listove sira. Ako volite tradicionalni ukus, možete preskočiti ovaj korak sa sirom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite musaku oko sat vremena.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)