STARINSKI SALČIĆI Recept za lisnate kolače sa džemom koji se prosto tope u ustima
Zasladite se uz popodnevnu kafu uz omiljene kolače iz detinjstva.
Sastojci:
1/2 kg brašna
300 g sala
1/2 kašike svinjske masti
1 žumance
1 jaje
100 ml belog vina
100 ml vode
džem po želji za punjenje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U brašno staviti mast i pola kašike sala i izmešati. Dodati vino, vodu, žumance i celo jaje. Umesiti glatko testo, pa ga razviti i premazati trećinom sala. Preklopiti levu pa desnu stranu, gornju i donju i ostaviti da stoji pola sata. Ponoviti postupak još 2 puta. Rastanjiti testo na debljinu oko pola centimetra i seći trougliće. Mazati ih džemom i po želji praviti kiflice ili ih samo preklopiti. Poređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok porumene. Ohlađene posuti prah šećerom.
MAĐARSKA PASTA Savršen spoj testenine sa mesom i povrćem, za prave gurmane
Slasno jelo oduševiće i one izbirljive.
NAJČEŠĆA GREŠKA KADA KUVATE KAFU Zato je gorka i lošeg ukusa
Ovu grešku prave mnogi i zato kafa ima loš ukus, proverite da li i vi ovako kuvate.
TIRAMISU Desert sa kafom za prave sladokusce, a pomera granice dobrog ukusa
Sočni desert raspametiće i one izbirljive.
KOLIKO DUGO SMETE DA PILETINU DRŽITE U FRIŽIDERU? Ako izgleda ovako znajte da se pokvarila
Ako i vi postavljajte pitanje koliko piletina dugo sme da ostane u frižideru, evo odgovora.
EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti
Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.
Komentari (0)