STARINSKI SALČIĆI Recept za lisnate kolače sa džemom koji se prosto tope u ustima

Vesna Vukadinović

17:56

Sezonski recepti 0

Zasladite se uz popodnevnu kafu uz omiljene kolače iz detinjstva.

salčići
Shutterstock

Sastojci:

1/2 kg brašna

300 g sala

1/2 kašike svinjske masti

1 žumance

1 jaje

100 ml belog vina

100 ml vode

džem po želji za punjenje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U brašno staviti mast i pola kašike sala i izmešati. Dodati vino, vodu, žumance i celo jaje. Umesiti glatko testo, pa ga razviti i premazati trećinom sala. Preklopiti levu pa desnu stranu, gornju i donju i ostaviti da stoji pola sata. Ponoviti postupak još 2 puta. Rastanjiti testo na debljinu oko pola centimetra i seći trougliće. Mazati ih džemom i po želji praviti kiflice ili ih samo preklopiti. Poređati u podmazan pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok porumene. Ohlađene posuti prah šećerom.

empanada

EMPANADA Španska rapsodija koja osvaja na prvi zalogaj, ukusa koji se pamti

13:00

20 maj, 2024

Sezonski recepti

Čuveno špansko pecivo od testa i fila nastalo je u španskoj Galiciji, a ime u bukvalnom prevodu znači „obmotano u hlebu“. Prave se od različitih vrsta testa, prhkog, lisnatog ili kukuruznog i različitih slatkih i slanih punjenja. Za slane empanade najčešće se koriste meso, riba, plodovi mora, šunka, sir, paradajz, a za slatke voće kao što su jabuke, breskve ili kajsije.

Komentari (0)

Loading