JESTE LI PROBALI OVAKVU ZIMNICU Ukiseljeni ljubičasti luk koji se pravi za tili čas

Anđela Jovanović

17:03

Sezonski recepti 0

Probajte ovaj recept i prošarajte zimnicu!

luk
Shutterstock

Sastojci

  • 2 mala ljubičasta luka
  • 100 ml pirinčanog sirćeta, belog ili jabukovog sirćeta
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera u zrnu

PO ŽELJI:

  • 1 čenj belog luka narezan na kolutiće
  • malo sušene čili papričice
  • 1 grančica majčine dušice ili origana

Priprema

U svom najosnovnijem obliku, ukiseljeni crveni luk je jednostavno narezan luk koji je prekriven mešavinom sirćeta, soli i šećera i ostavljen da se marinira. Možete dodavati dodatne začine i prilagođavati smesu kako bi odgovarala vašem jelu. 

Luk očistite, narežite na tanke kolutove i stavite u čistu teglu. Ili ga uzdužno prepolovite i poprečno narežite na tanke polumjesece.
Dodajte češnjak i začinsko bilje ako koristite, sveže ili sušeno.

U manjoj posudi zakuvajte sirće, vodu, šećer, so i biber. 
Još vruću sirćetnu tečnost prelijte preko luka. Luk mora biti potpuno prekriven tečnošću.
Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim zatvorite poklopcem i spremite u frižider.
Čuvajte u frižideru 3-4 nedelje.

Luk možete probati čim se ohladi, ali za bolji ukus radije ostavite da se marinira preko noći.

Ukiseljeni luk obavezno čuvajte u staklenoj ili keramičkoj posudi. Većina metala će reagovati sa sirćetom, a plastika će upiti mirise.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading