GIROS SA TIK -TOKA Zaludeo je milione, a isti je kao onaj iz Grčke

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Donosimo vam recept za ovaj sočni giros. Fenomenalan ukus skroz opravdava njegovu popularnost.

giros
Shutterstock

Potrebno je

Za giros

1 kilogram svinjskog mesa (8 čekićem izlupanih šnicli od svinjskog vrata)
1 kašika soli
1 kašičica origana
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica slatke začinske paprike
½ kašičice bibera
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike alkoholnog sirćeta
Sok od polovine isceđenog limuna
3 čena svežeg belog luka
¼ glavice crnog luka
2 jabuke da drže štapiće na kojima se peče meso.


Za dodatke

8 tortilja
100 gr pomfrita
Pola glavice ljubičastog luka
Polovina krastavca
1 paradajz
Malo peršuna

Predlog  za caciki salatu (krastavac,grčkog jogurta, pavlaka ili kiselo mleko,beli luk,iseckana mirođije,maslinovo ulje,limunov sok, biber,so)

 

 

@nespretna_domacica Nestpljivo sam čekala da podelim sa vama ovaj recept, jer tvrdim giros spremljen na ovaj način ima potpuno isti ukus kao onaj kupljen u Grčkoj. 🤗♥️ 1 kilogram svinjskog mesa (8 čekićem izlupanih šnicli od svinjskog vrata) 1 kašika soli 1 kašičica origana 1 kašičica ruzmarina 1 kašičica slatke začinske paprike ½ kašičice bibera 3 kašike maslinovog ulja 2 kašike alkoholnog sirćeta Sok od polovine isceđenog limuna 3 čena svežeg belog luka ¼ glavice ljubičastog ili crnog luka 2 glavice crnog luka ili dve jabuke da drže štapiće na kojima se peče meso. Od dodataka je potrebno: 8 tortilja 100 gr pomfrita Pola glavice ljubičastog luka Polovina krastavca 1 paradajz Malo peršuna Svinjskom mesu dodajem so, origano, ruzmarin, začinsku slatku papriku, biber, maslinovo ulje, alkoholno sirće, sok od isceđenog limuna, beli luk i na kraju ljubičasti luk. Meso ostavljnam da odstoji sat vremena u frižideru a zatim ga ređam na ražnjić štapiće pobodene u crni luk. Meso se peče u rerni oko sat ipo vremena na 180 stepeni. Ukoliko meso ne pusti dovoljno masnoće slobodno dolijete malo vode u pleh. Recept za tortilje sam ostavila u prethodnoj objavi. Kupljeni smrznuti pomfrit samo ću ispržiti. Pečeno meso seckam, unapred sam pripremila sve priloge i krećem serviranjem. Najpre dodajem caciki salatu, a zatim i sve ostalo. Obavezno mi javite utiske ukoliko pripremate giros na ovaj način.😉 #giros #grcka #grckakuhinja #meso #jelaodmesa #brzahrana #domacahrana #recepti #rucak #vecera ♬ Sirtaki (Zorba) - Orchestra Mesogios


 

 

Priprema

Dodajte mesu so, origano, ruzmarin, začinsku slatku papriku, biber, maslinovo ulje, alkoholno sirće, sok od isceđenog limuna, beli luk i na kraju crni luk. Ostavite meso da odstoji sat vremena u frižideru a zatim ga ređajte na ražnjić štapiće probodene u crni luk. Pecite meso u rerni  sat i po vremena na 180 stepeni. Po potrebi dolijte malo vode u pleh.Unapred pripremite sve priloge, iseckajte pečeno meso i dodajte caciki salatu. Prijatno!

Možda vas zanima:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading