DIŽETE POKLOPAC TOKOM KUVANJA? Zbog ove greške koju često pravimo, ručak nam propadne, a evo i zašto

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Većina domaćica je napravila bar neku od sledećih grešaka. Donosimo vam načine kako da te greške više ne radite.

kuvanje
Shutterstock

Sve kuvate sa maslinovim uljem 

Iako je ekstra deevičansko maslinovo ulje zdravo, ne ide u sve. Nemojte ga koristiti za prženje pomfrita jer ne ide uz visoke temperature.

Merite suve sastojke u posudi za merenje tečnosti 

Ova greška će vam u kuvanju biti oproštena. Pri pravljenju testa i kolača napraviće vam problem. Za merenje brašna, šećera i ostalih suvih sastojaka u posudi  koristite vagu ili specijalnu mericu za to. 

Stavljate hladno meso u zagrejan tiganj 

Večina domačica zna da je pre prženja potrebno zagrejati tiganj. Ali meso koje stavljate nemojte da bude direktno iz frižidera. Ako to uradite, rizikujete da spoljašnjost bude gotova, a da šnicla unutra ostane živa. I zato, neka meso prvo odstoji na sobnoj temperaturi.

Ne sušite povrće

Operite  pečurke, spanać  ili neko povrće. Potom ga obavezno osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. Inače će vam povrće postati gnjecavo kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

Ne probate hranu dok se kuva

Probajte hranu dok je kuvate. Važno je da proverite da li je preliv dobar, meso, testenina ili drugo što pravite. Odmah ćete osetiti da li je jelo preslano, neslano...

Bacate vodu u kojoj se kuvala testenina

Ovo je velika greška. Potrebno je da koristite ovu vodu  kako bi sos bio konzistentniji i ukusniji. Zato je sačuvajte i pomešate sa sosom, koji će postati kremastiji.

Dižete poklopac za vreme kuvanja  

Ako pirinač pripremate u loncu, najbolje je da ne podižete poklopac dok pirinač nije potpuno skuvan. Pirinač na vrhu lonca biće manje kuvan, u odnosu na dno. Takođe, dobićete suv pirinač.

 

Komentari (0)

Loading