ĆULBASTIJE Gurmansko jelo sa juga Srbije
Ćulbastije se prave od mesa, i vrlo su popularne. Mi vam donosimo originalni recept sa juga Srbije, gde su pravi specijalitet. Ovo jelo biće omiljeno gurmanima, ali i onima koji to nisu. Bešamel sos se savršeno stapa sa ćulbastijama.
Potrebno je
- 500 g mlevene junetine
- 400 g krompira
- 3 manje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- so, biber, suvi biljni začin
ZA BEŠAMEL
- 50 g maslaca
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- malo soli, biber, komadić sira
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači. Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve do tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme. Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler). Prelijte ćulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite oko 30 minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)