NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za 4 neodoljive poslastice, birajmo samo one najlepše
Bliži se Badnje veče, i najradosniji Hrišćanski praznik, Božić. S obzirom da je Badnje veče posno, možete da se nađete u nedoumici šta da pravite od slanih ili slatkih jela. Donosimo vam recept za 4 posna kolača, koja su gotova začas, a nestaće sa stola odmah. Grčka baklava, čokoladne kocke sa orasima, crno- bela oblanda ili bombice od kokosa i kajsija, na vama je da izaberete.
Grčka baklava
Potrebno je
Za fil:
- 500 g kora za pitu
- 200 g seckanih oraha
- 200 g seckanih badema
- 250 g margarina
- 1/2 kesice cimeta
Za sirup:
- 500 g šećera
- 300 ml vode
- 50 g meda
- kora od 1 limuna
- ½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
Shutterstock
Čokoladne kocke sa orasima
Potrebno je
- 250 g mlevenog posnog keksa
- 250 g šećera
- 210 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
- 18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.
Shutterstock
Crno-bela oblanda
Potrebno je
- 3 lista oblande
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isecite na štangle.
Shutterstock
Bombice od kokosa i kajsija
Potrebno je
- 250 ml biljne slatke pavlake
- 200 g bele čokolade za kuvanje
- 150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
- 5 kašika džema od kajsije
Priprema:
Belu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.
Možda vas zanima:
BAKA JELIN KOLAČ SA JABUKAMA NAPRAVI SE ZA 10 MINUTA A zbog njega i komšije dolaze nepozvane
Zamiriše cela kuća dok se peče.
CRNAC BEZ JAJA SAVRŠEN ZA IZNENADNE GOSTE Gotov dok pristavite kafu
Sočan i jednostavan desert za sve prilike.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM I MAKOM Savršen za domaćice početnice, a razbija ukusom
Jednostavno se pravi, a po ukusu mu nema ravnog.
KOLAČ SA JABUKAMA OD JEDNOG JAJETA Zaludeo domaćice na mrežama, sve dele recept
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)