NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za 4 neodoljive poslastice, birajmo samo one najlepše

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Bliži se Badnje veče, i najradosniji Hrišćanski praznik, Božić. S obzirom da je Badnje veče posno, možete da se nađete u nedoumici šta da pravite od slanih ili slatkih jela. Donosimo vam recept za 4 posna kolača, koja su gotova začas, a nestaće sa stola odmah. Grčka baklava, čokoladne kocke sa orasima, crno- bela oblanda ili bombice od kokosa i kajsija, na vama je da izaberete.

grčka baklava
Shutterstock

Grčka baklava

Potrebno je

Za fil:

  • 500 g kora za pitu
  • 200 g seckanih oraha
  • 200 g seckanih badema
  • 250 g margarina
  • 1/2 kesice cimeta

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 300 ml vode
  • 50 g meda
  • kora od 1 limuna
  • ½ kesice cimeta

Priprema:
Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. 

čokoladne kocke sa orasima Shutterstock
 

 

Čokoladne kocke sa orasima

Potrebno je

  • 250 g mlevenog posnog keksa
  • 250 g šećera
  • 210 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g krupno seckanih oraha
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 18 kašika vode

Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.

crno-bela oblanda Shutterstock
 

Crno-bela oblanda

Potrebno je

  • 3 lista oblande
  • 150 g mlevenog posnog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 200 g margarina
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isecite na štangle.

bombice od kokosa i kajsija Shutterstock
 

Bombice od kokosa i kajsija

Potrebno je

  • 250 ml biljne slatke pavlake
  • 200 g bele čokolade za kuvanje
  • 150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
  • 5 kašika džema od kajsije

Priprema:
Belu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.

 

Komentari (0)

Loading