NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za 4 neodoljive poslastice, birajmo samo one najlepše
Bliži se Badnje veče, i najradosniji Hrišćanski praznik, Božić. S obzirom da je Badnje veče posno, možete da se nađete u nedoumici šta da pravite od slanih ili slatkih jela. Donosimo vam recept za 4 posna kolača, koja su gotova začas, a nestaće sa stola odmah. Grčka baklava, čokoladne kocke sa orasima, crno- bela oblanda ili bombice od kokosa i kajsija, na vama je da izaberete.
Grčka baklava
Potrebno je
Za fil:
- 500 g kora za pitu
- 200 g seckanih oraha
- 200 g seckanih badema
- 250 g margarina
- 1/2 kesice cimeta
Za sirup:
- 500 g šećera
- 300 ml vode
- 50 g meda
- kora od 1 limuna
- ½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
Čokoladne kocke sa orasima
Potrebno je
- 250 g mlevenog posnog keksa
- 250 g šećera
- 210 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
- 18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.
Crno-bela oblanda
Potrebno je
- 3 lista oblande
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isecite na štangle.
Bombice od kokosa i kajsija
Potrebno je
- 250 ml biljne slatke pavlake
- 200 g bele čokolade za kuvanje
- 150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
- 5 kašika džema od kajsije
Priprema:
Belu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.
NAJLEPŠA CRVENA JAJA ZA USKRS Tradicionalna tehnika farbanja bez hemije
Uz pomoć ove tehnike dobićete prelepu crvenu boju, a nema veštačkih sastojaka ni hemije.
USKRŠNJA PLETENICA Mirisni klasik raskošnog izgleda za pravu svečanu trpezu
Vazdušasta i mekana, dobićete brojne komplimente.
NAJBRŽI TIRAMISU Treba vam samo 5 minuta, a svi će vam tražiti recept
Fenomenalan kolač sa kafom raspametiće i one koji ne vole slatko.
OČISTITE RERNU BRZO I LAKO Bez hemije i struganja satima, a sijaće se kao nova
Lak način za čišćenje rerne bez hemije, uz pomoć sode bikarbone i sirćeta.
POSNI PREBRANAC Klasik bez premca koji greje dušu i telo, pravi raj za nepca
Neverovatno ukusno jelo idealno je za obične dane ali i svečanu trpezu.
Komentari (0)