NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za 4 neodoljive poslastice, birajmo samo one najlepše
Bliži se Badnje veče, i najradosniji Hrišćanski praznik, Božić. S obzirom da je Badnje veče posno, možete da se nađete u nedoumici šta da pravite od slanih ili slatkih jela. Donosimo vam recept za 4 posna kolača, koja su gotova začas, a nestaće sa stola odmah. Grčka baklava, čokoladne kocke sa orasima, crno- bela oblanda ili bombice od kokosa i kajsija, na vama je da izaberete.
![grčka baklava](/data/images/2024-01-04/72949_grcka-baklava-smanjena-2212345609-copy_f.jpg?timestamp=1704322800)
Grčka baklava
Potrebno je
Za fil:
- 500 g kora za pitu
- 200 g seckanih oraha
- 200 g seckanih badema
- 250 g margarina
- 1/2 kesice cimeta
Za sirup:
- 500 g šećera
- 300 ml vode
- 50 g meda
- kora od 1 limuna
- ½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
Shutterstock
Čokoladne kocke sa orasima
Potrebno je
- 250 g mlevenog posnog keksa
- 250 g šećera
- 210 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 100 g čokolade za kuvanje
- 18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Mešajte da se istopi. Sipajte mlevene orahe, keks, iseckane orahe i izmešajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isecite na kockice.
Shutterstock
Crno-bela oblanda
Potrebno je
- 3 lista oblande
- 150 g mlevenog posnog keksa
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- 100 g šećera
- 100 ml vode
- 1 vanilin šećer
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mleveni keks i orahe. Dobro izmešajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz mešanje. Sklonite sa vatre, podelite smesu na dva dela. U jedan deo dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isecite na štangle.
Shutterstock
Bombice od kokosa i kajsija
Potrebno je
- 250 ml biljne slatke pavlake
- 200 g bele čokolade za kuvanje
- 150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
- 5 kašika džema od kajsije
Priprema:
Belu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrejte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)