ŠAMBALI Jeftin turski kolač skupog ukusa koji mami osmeh na lice

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Sve sastojke verovatno već imate a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

šambali
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 2 čaše gustog kiselog mleka
  • 1,5 čaša šećera
  • 1,5 kesica praška za pecivo 
  • 1,5 kesica vanile 
  • 500 g griza
  • narendana kora limuna
  • ekstrakt vanile



Za preliv:

  • 2 čaše vode
  • 3,5 čaše sitnog šećera 
  • Kašičica limunovog soka


Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U posudi umutite kiselo mleko i šećer pa dodajte griz, prašak za pecivo i rendanu limunovu koricu. Dodajte i ekstrakt vanile pa sjedinite smesu. Preručite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vodu i šećer stavite u šerpicu pa zagrejte do vrenja. Nakon što provri, kuvajte još 10 do 15 minuta pa skinite sa ringle i pustite da se prohladi ali da ostane mlako. Gotovo testo ostavite da se prohladi pa prelijte mlakim prelivom. Ostavite da se šambali ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider na 3 sata ili više, a najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Nemojte da vadite i sečete kolač ranije da se ne bi raspao. Secite i služite.

 

Komentari (0)

Loading