POSNI PREDLOZI ZA RUČAK I VEČERU Nećete da primetite da nedostaje meso

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Bela čorba, musaka od karfiola, banatski paprikaš, ćufte od pasulja, pikantni som i bolonjeze sa povrćem. Ukućani će stajati u redu za još, a vi ćete dobiti brojne pohvale.

pikantni som
Shutterstock

Bela čorba
Sastojci:

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • ulje
  • biber
  • so

Priprema: 
Iseckajte luk i šampinjone, pa ih izdinstajte na ulju. Zatim polako dodajte brašno, mešajte, pa sipajte 1,5 l vode i nastavite da kuvate. Sve dobro izblendajte mikserom, pa dodajte začine i sitno seckani beli luk. 

Musaka od karfiola
Sastojci: 

  • 2 šolje pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, narendane
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, origano, suvi biljni začin po ukusu
  • 1 veći karfiol, razdvojen na cvetove
  • 1 šolja pirinča
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • 1 kašika suvog začina po izboru (npr. origano ili majčina dušica)
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:
U velikoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i pasirani paradajz. Kuvajte dok šargarepa ne omekša. Dodajte začine (so, biber, origano, suvi biljni začin) i kuvajte još nekoliko minuta. U drugoj šerpi skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Na srednjejakoj vatri kuvajte karfiol u posoljenoj vodi dok ne postane mekan, ali ne previše mekan. U velikoj posudi pomešajte kuvani pirinač, crvenu papriku, suvi začin, so i biber. Uklonite višak vode iz karfiola i stavite ga na dno posude za pečenje. Prelijte filom od pirinča, pa sve prelijte sosom od paradajza. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Banatski paprikaš
Sastojci:

  • 1½ kg šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike crvene začinske paprika
  • celerov list
  • 2-3 dl soka od paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • biber

Priprema:
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.

Ćufte od pasulja
Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 praziluk
  • malo ulja
  • so, biber

Priprema: 
Pasulj potopite u vodi i ostavite da odstoji 2-3 sata. Zatim prospite tu vodu, sipajte novu, posolite i kuvajte dok ne omekša. Procedite i izblendirajte ga. Još malo posolite i napravite loptice. Praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Posolite i pobiberite. Rasporedite po tepsiji, a preko poređajte ćufte. Pokrijte alu folijom i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Povremeno pogledajte ćufte, ne smeju da izgore.

Pikantni som

Sastojci:

  • 1 kg fileta soma
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog brašna
  • 1 kašika ljute tucane paprika
  • so
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:
Ribu začinite solju i suvim začinom. Napraviti smesu od brašna, paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe sa obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.

Bolonjeze s povrćem
Sastojci:

  • 1 glavica karfiola, 2 šargarepe, 150 g belih šampinjona, 150 g braon šampinjona, 1 crni luk, 3 čena belog luka, 200 g mlevenih oraha, 500 ml pelata, so, biber, origano, bosiljak, ½ kašičice meda, posni špageti ili neka druga posna testenina.

Priprema:
U multipraktik stavite karfiol, šargarepu, pečurke, crni i beli luk, pa sve sitno sameljite. Mleveno povrće sipajte na zagrejan tiganj i ostavite da se dinsta dok većina tečnosti ne ispari. Sameljite i orahe, pa ih dodajte ostalom povrću i začinite po ukusu. Nalijte paradajz, dodajte med, pa ostavite da se krčka još 15 minuta. Poslužite uz posnu testeninu.

 

 

bezglutenske projice od blitve

BEZGLUTENSKE PROJICE OD BLITVE Po ukusu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića

19:00

5 maj, 2024

Sezonski recepti

Novak Đoković, svetski reket broj 1, iz godine u godinu, sve više pokazuje da je nenadmašiv u onome što radi. Da bi istrajao u napornim treninzima, okrenuo se ishrani bez glutena, koja sadrži puno svežeg voća i povrća. Zajedno sa suprugom Jelenom uči zdravoj ishrani i svoje naslednike Stefana i Taru. Jedan od takvih recepata je i ovaj za bezglutenske projice od blitve, kakav bi se sigurno našao na meniju porodice Đoković. Sočni zalogajčići daće snage za napore u toku dana, a nimalo neće zaostajati za onim klasičnim.

Komentari (0)

Loading