GUŽVANA GIBANICA Omiljena srpska pita po starom receptu iz bakine kuhinje
Slasna pita pogodna za doručak ili večeru, prste da poližete.
Potrebno je:
- 500 g kora za gibanicu
- 250 g sira
- 2 jajeta
- 100 ml jogurta
- 150 ml kisele vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika ulja
- 1/2 šoljice vode
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Jaja ulupajte pa dodajte jogurt, sir i ulje i dobro izmešajte. Sipajte kiselu vodu. Pomešajte pola šoljice vode sa 1 kašikom ulja. Pripremljenim prelivom premažite prve dve i poslednje dve kore. Pleh obložite pek papirom pa stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom vode i ulja, stavite i drugu koru, opet malo vode i ulja. Zatim zgužvajte dve kore, utopite ih u fil pa ređajte u tepsiju, jednu pored druge. Stavite preko koru, da joj ne izlaze ćoškovi iz tepsije. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Poslednje stavite dve suve kore pa ih premažite mešavinom voda ulje. Pecite gibanicu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Tokom pečenja smanjujte temperaturu, do 150 stepeni.
Možda vas zanima:
BRZA GIBANICA RAJ ZA NEPCA Omiljena srpska pita po receptu baka Dobrile, nikad sočnija
Sočna pita sa sirom oduševiće i one izbirljive.
DOMAĆA GIBANICA Kao osmišljena za savršenu večeru, a najbolje ide uz šolju jogurta
Sočna gibanica oduševiće i one izbirljive.
DOMAĆA GIBANICA RAJ ZA NEPCA Hrskavih kora i sočnog nadeva, savršena za početak dana
Sočna pita sa gotovim korama uspeće svima, a voleće je i oni izbirljivi.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti super, a nije soda bikarbona
Potrebna vam je samo ova 1 namirnica i ćufte ili faširane šnicle će biti super.
FRANCUSKA SUPA OD LUKA Aromatična, u savršenom spoju sa rumom
Francuski specijalitet zagrejaće vam dušu i telo, ukusa koji priča priče.
OČISTITE RERNU BEZ RIBANJA Treba vam samo 1 namirnica, a nije soda bikarbona
Jednostavno i lako očistite rernu od tvrdokornih masnoća.
CIMET ROLNICE Mirisne i slatke, još bolje od onih kupovnih, za pravo uživanje
Aromatično pecivo nestače sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ČOKOLADNI BRAUNI Jednostavni slatkiš koji svi vole, a priprema je tako jednostavna
Fenomenalni slatkiš oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)