DALMATINSKA PAŠTICADA Sočna rapsodija od mesa, za prave gurmane

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalan i konkretan obrok držaće vas dugo sitim, a osvojiće i one koji ne vole meso.

dalmatinska pašticada
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 kg junetine od buta
  • 200 g suve slanine
  • 3 velike glavice crnog luka
  • 8 čenova belog luka
  • 400 g zeleni za supu
  • 1 veća jabuka
  • 1 konzervirani pelat
  • 200 ml ulja
  • 2 kašike senfa
  • 400 ml crnog vina
  • 5 suvih šljiva
  • 1 kašika šećera
  • lovorov list, ruzmarin i majčina dušica
  • suvi začin
  • so, biber

Priprema:
Meso očistite, slaninu isecite na tanke šnite, očistite 5 čenova belog luka i prerežite na par delova. Meso dobro posolite, premažite senfom i uljem i ostavite da odstoji preko noći ili minimum 4 sata. Naglo na ulju zapecite meso i ostavite ga sa strane. Ubacite u isti tiganj crni i beli luk i sitno iseckano korenasto povrće. Vratite meso, ulijte vodu i vino, dodajte suvi začin, poklopite i ostavite na laganoj vatri do dva i po sata uz povremeno dodavanje vode i vina. Očistite jabuku, pa dodajte i nju, kao i konzervirani paradajz iseckan na komadiće, šećer i iseckane suve šljive koje ste držali potopljene u vodi pola sata. Dodajte povremeno vodu i ostavite da se jelo kuva najmanje 4 sata. Na kraju začinite, pa meso izvadite, sos propasirajte i prokuvajte. Jelo poslužite uz njoke ili rezance.

Komentari (0)

Loading