ŠAH TORTA Zaboravljena poslastica ulepšavala je trpezu brojnih rođendana, jaka, kalorična i preukusna

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Pre dvadesetak godina bila je neizostavni deo svake svečane trpeze. Svaki zalogaj vratiće vas u dane detinjstva.

šah torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 13 jaja
  • 380 g šećera
  • 160 g čokolade
  • 40 g badema
  • 150 g brašna
  • 1 limun
  • 4 kašike mleka
  • 1 kašika vanile
  • 180 g maslaca

Priprema

Za žuti deo:

6 žumanaca umutite sa 180 g šećera, struganom korom i sokom od jednog limuna, dodajte 120 g brašna i na kraju sneg od 6 belanaca. Pecite tortu u pravougaonom plehu pa kad se ohladi presecite je vodoravno na dva dela.

Za tamni deo:

3 žumanceta umutite sa 60 g šećera. Dodajte 40 g omekšale čokolade, 40 g oljuštenih samlevenih badema, 30 g brašna, pa umešajte sneg od 3 belanceta. Pecite  u plehu, iste veličine kao i za žuti deo. Ohladite tortu i presecite je na dva dela vodoravno.

Za nadev:

4 žumanceta, 4 kašike mleka, 140 g šećera, kašiku vanilin šećera izmešajte i stavite na šporet da se kuva i neprestano mešajte dok se ne zgusne. Dodajte 120 g rastopljene čokolade, pa skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Penasto umutite 180 g maslaca pa sastavite sa kremom i nadevajte tortu.

Sastavljanje torte:

Jedan list žute kore i jedan list tamne kore ostavite cele, a ostala dva lista (žuti i crni) isecite u kvadrate široke 4 cm. Premažite kremom žutu koru, pa preko nje ređajte kvadrat žutog, pa kvadrat crnog testa, tako da cela površina dobije izgled šahovske table.Kada svi kvadrati budu poređani ponovo premažite kremom pa poklopite sa  crnom korom koju ste prethodno ostavili. Kremom koji je preostao, premažite tortu spolja i pospite je topljenom čokoladom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading