KAKO DA PILETINA BUDE UKUSNIJA? Saveti profesionalnog kuvara za hrskavo i sočno meso

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Uz ove savete profesionalnih kuvara, dobićete hrskavu, sočnu i ukusnu piletinu.

piletina
Shutterstock

Nemojte da perete piletinu

Ako budete prali piletinu, rizikovaćete da se zarazite, ako se bakterije mesa zadrže u sudoperi. Ne morate da brinete jer termička obrada ubija sve bakterije sa mesa. Umesto pranja možete da je samo očistite ubrusom.

Odaberite odgovarajuće meso za recept

Da bi recept ispao kako treba, treba da izaberete odgovarajuće meso. Ako želite da jelo bude sočnije možete, umesto belog mesa, da koristite batake ili krilca.

Začini 

Ako premalo začinite ili ne začinite uopšte, rizikujete da dobijete neukusno jelo. Obavezno koristite so i biber a ostale začine birajte po želji.

Belo meso treba da bude iste veličine

Pre prženja šnicle izlupajte čekićem, da budu jednake sa svih strana. Zbog termičke obrade je važno da budu jednake veličine, da jedan deo ne bude dobro pržen, a drugi se presuši.

Probajte nove tehnike kuvanja

Umesto prženja možete da pečete na roštilju, dinstate ili kuvate i tako vidite, koji vam recept najviše odgovara.

Nemojte da prekuvate piletinu

Profesionalni kuvari savetuju da je dovoljno 7-8 minuta prženja za belo meso, ili 73 stepena na termometru.

Sačekajte pre sečenja piletine

Nemojte gotovo meso odmah da sečete i služite već sačekajte 10 minuta za batake ili krilca a 20 minuta, za celo pile.

Iskoristite ostatke i napravite novo jelo

Ostatke od ručka možete da iskoristite za nekoliko novih jela, a od kostiju možete da napravite supu ili bujon.

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading