BEGOVA ČORBA Bosanski specijalitet za sva vremena koji svakom kašikom krepi organizam

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Jedan tanjir vam neće biti dovoljan. Bamija, kao njen obavezni sastojak, potiče iz Afrike, izgledom podseća na hibiskus i ima mnogobrojne benefite po zdravlje.

begova čorba
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 litar vode
  • zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
  • 100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi) 
  • 300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
  • 300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
  • 2-3 listića lovora
  • maslac
  • 1 kašika brašna
  • malo vode i mleka
  • so, biber
  • 50 ml pavlake
  • 1 jaje
  • muskatni oraščić
  • sitno seckan peršun
  • limunov sok

Priprema

Dodajte zelen (šargarepu i koren paštrnaka) u litar vode, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora.  Kuvajte 2-3 sata. Dodajte vodu po potrebi. Kada je povrće i meso gotovo, napravite u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera. Prebacite to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešajte dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodajte umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodajte muskatni oraščić. Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i nakapajte limunov sok. Limun obavezno servirajte posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu. Prijatno!

Možda vas zanima:

hleb ispod sača

HLEB ISPOD SAČA BOLJI OD KLASIČNOG Po receptu pevačice Nede Ukraden, mekan kao duša

17:00

19 maj, 2024

Sezonski recepti

Neda Ukraden, pevačica čija je višedecenijska karijera uzor mnogim mladim talentima, spada u zvezde koje su potvrdile da je za dugoročan opstanak na muzičkoj secni potreban veliki trud i rad, ali i fenomenalan vokal. Iako i dalje nastupa, ova muzička umetnica sa diplomama dva fakulteta, majka i baka troje unučadi obožava da kuva za svoje najmilije, a da je vrsna domaćica, pokazuje i ovaj starinski hleb ispod sača.

Komentari (0)

Loading