TORTA KRALJICE NATALIJE Poslastica nastala 1888.godine, u savršenom čokoladnom spoju

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Tortu kraljice Natalije po originalnoj recepturi iz 1888.godine, i danas možete da probate u Domu Jevrema Grujića.

torta kraljice natalije
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika mleka
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 g brašna

Za premaz:

  • 150 g marmelade

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojite od žumanca. Onda belanca umutite u čvrst šne, a žumanca sa šećerom. Otopite čokoladu na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Zatim sjedinite sastojke, pa izlijte smesu u pleh obložen pek papirom. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite prohlađenu koru pa je presecite uzdužno na 2 jednaka dela. Jednu koru i ivice premažite marmeladom, pa preklopite drugom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa premažite tortu tom glazurom. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading