SAHER TORTA Najpoznatija austrijska čokoladna torta nastala 1832 godine, za sve svečanosti

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Osmislio je 1832.godine Franc Zaher za kneza Meternika u Beču.

saher torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 340 g brašna
  • 380 ml vode
  • 180 g šećera
  • 170 ml biljnog ulja
  • 40 g kakaoa
  • 40 g kukuruznog skroba
  • 10 g sode bikarbone
  • 5 g limunske kiseline
  • vanilin šećer po ukusu
  • 200 g crne čokolade
  • 100 ml kokosovog mleka
  • 10 g kakao putera
  • 200 g džema od kajsije

Priprema:
Rernu zagrejte na 130 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kakao, brašno, skrob, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Zasebno pomešajte šećer, ulje i vodu, pa pomešajte obe smese. U pleh obložen pek-papirom preručite smesu i ravnomerno rasporedite. Pecite biskvit 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 130 stepeni. Onda pojačajte na 150 i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Ostavite biskvit preko noći da odstoji. Presecite biskvit na pola. Premažite džemom od kajsije, pa ostavite 10 minuta u frižideru. Zagrejte kokosovo mleko dok se ne pojavi para, pa sklonite sa šporeta. Dodajte seckanu crnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Dodajte otopljeni kakao puter pa promešajte. Prekrijte tortu prvim slojem pa ostavite u frižideru još 10 minuta. Premažite drugi sloj fila. Dekorišite po ukusu. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading