PUŽIĆI SA MAKOM Ni malo ne zaostaju za onim kupovnim, a zamirisaće vam cela kuća

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Slatkiš u savršenom spoju testa i maka, za sva vremena i prilike,

pužići sa makom
Shutterstock

Potrebno je
Za testo:

  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 4 kašike ulja
  • 1 jaje
  • oko 500 g brašna
  • 1 limun - rendana korica

Za nadev:

  • 250 g mlevenog maka
  • 1 dl mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun - rendana korica

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razmrvljeni kvasac stavite u mlako mleko, pa dodajte šećer i promešajte, stavite jaje, ulje, vanilin šećer, so i rendanu limunovu koru. Dobro promešajte pa polako dodajte brašno i zamesite glatko testo. Podelite ga u dve jufke i pustite da udvostruči zapreminu. Za to vreme pravite nadev. Mleku dodajte šećer i vanilin šećer, zagrevajte uz mešanje dok se šećer ne istopi, a mleko ne bude toplo. Rendanu limunovu koru dodajte maku, pa prelijte s mlekom i promešajte. Testo rastanjite na debljinu od 1 cm, pa premažite polovinom nadeva, urolajte i secite na debljinu 2 cm. Postupak ponovite i sa drugom jufkom i polovinom nadeva. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite pužiće oko 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading