KREMPITA Starinski desert iz bakine kuhinje mekan kao duša

Ivana Pavlović

09:03

Sezonski recepti 0

Kremasti desert koji se topi u ustima, nestaće sa stola odmah.

krempita
Shutterstock

Za koru:

  • 6 žumanaca
  • 1 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 6 belanaca
  • 18 kašika šećera
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 1, 2 l mleka

Priprema

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi žumanca penasto umutite sa šećerom. Onda dodajte mleko, brašno, ulje i prašak za pecivo. Sve sastojke sjedinite. U tepsiju obloženu papirom za pečenje izručite smesu. Pecite koru oko 12 minuta,  u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Zasebno umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku, uz neprestano mućenje. Na šporet stavite mleko da provri pa dodajte šečer. Razmutite prah za puding sa 2 dl mleka pa ukuvajte. Sipajte vruć puding u šam od belanaca u tankom mlazu ili u nekoliko navrata po malo, sve vreme muteći, dok se ne sjedini cela smesa. Preko kore sipajte vruć fil pa ga ravnomerno rasporedite. Pustite da se krempita prohladi. Secite i služite. Na kraju, pospite šećerom u prahu. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading