3 BRZA A NEODOLJIVA ROLATA Od čokolade, banane i limuna za prave sladokusce

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Slatki i mirisni, pravićete stalno.

rolat od limuna
Shutterstock

 

čoko rolat Shutterstock

Čoko rolat
Sastojci:
Za koru:

  • 5 jaja
  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 80 g narendane čokolade
  • 1 vanilin šećer

Za fil:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g putera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
Kora: Belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca i sjedinite. Dodajte narendanu čokoladu i brašno. Varjačom izmešajte i sipajte u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru stavite na čistu krpu i urolajte. Ostavite da se tako ohladi. Fil: Na pari skuvajte šećer, vanilin šećer i jaja uz neprestano mešanje. Kada se sjedine u gustu smesu, dodajte čokoladu i kada se istopi, sklonite sa šporeta. U prohlađen fil dodajte umućen puter i mikserom sjedinite. Nafilujte biskvit i urolajte, pa ga nafilujte i spolja. Po želji ukrasite rendanom čokoladom ili umesto filom rolat prelijte glazurom od čokolade. 

Savet
Kako biste lakše savili ispečenu koru, pecite je na pek-papiru pa je urolajte zajedno sa njim, polako odvajajući papir dok umotavate.

 

Od limuna
Sastojci:
Za koru:

  • 4 jaja
  • 4 kašike vruće vode
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 kašika gustina
  • izrendana kora od pola limuna

Za fil:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 5 kašika soka od limuna

Priprema:
Kora: Penasto umutite jaja i vodu. Neprestano muteći dodajte malo po malo šećera. Sipajte brašno, gustin i koru od limuna i polako izmešajte varjačom. Sipajte u podmazan pleh i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Krpu pospite šećerom, prevrnite vruću koru na nju i urolajte. Fil: Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Dodajte sok od limuna i ostavite da se ohladi. Umutite čvrsto slatku pavlaku, pa dodajte želatin i šećer u prahu. Sjedinite mikserom. Odvijte koru, namažite filom i ponovo urolajte. Po želji, rolat pospite šećerom u prahu.

banana rolat Shutterstock
 

 

Sa bananama
Sastojci:
Za koru:

  • 6 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike kakaoa

Za fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 banane

Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Dodajte brašno i kakao i izmešajte kašikom. Sipajte smesu u podmazan veliki pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru urolajte pomoću krpe u rolat i ostavite da se ohladi. Stavite u šerpu slatku pavlaku i čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi, zagrejte do ključanja, ali pazite da ne provri. Sklonite sa vatre i mutite mikserom dok se ne zgusne. Nafilujte celu koru, banane stavite na početak jednu iza druge i ponovo urolajte. Odozgo nafilujte ostatkom fila. Po želji pospite kakaom ili rendanom čokoladom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading