3 BRZA A NEODOLJIVA ROLATA Od čokolade, banane i limuna za prave sladokusce
Slatki i mirisni, pravićete stalno.
![rolat od limuna](/data/images/2024-06-28/92344_rolat-od-limuna_f.jpg?timestamp=1719525600)
Shutterstock
Čoko rolat
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 80 g narendane čokolade
- 1 vanilin šećer
Za fil:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 100 g čokolade
- 100 g putera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Kora: Belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca i sjedinite. Dodajte narendanu čokoladu i brašno. Varjačom izmešajte i sipajte u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru stavite na čistu krpu i urolajte. Ostavite da se tako ohladi. Fil: Na pari skuvajte šećer, vanilin šećer i jaja uz neprestano mešanje. Kada se sjedine u gustu smesu, dodajte čokoladu i kada se istopi, sklonite sa šporeta. U prohlađen fil dodajte umućen puter i mikserom sjedinite. Nafilujte biskvit i urolajte, pa ga nafilujte i spolja. Po želji ukrasite rendanom čokoladom ili umesto filom rolat prelijte glazurom od čokolade.
Savet
Kako biste lakše savili ispečenu koru, pecite je na pek-papiru pa je urolajte zajedno sa njim, polako odvajajući papir dok umotavate.
Od limuna
Sastojci:
Za koru:
- 4 jaja
- 4 kašike vruće vode
- 120 g šećera
- 100 g brašna
- 1 kašika gustina
- izrendana kora od pola limuna
Za fil:
- 400 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina u prahu
- 5 kašika soka od limuna
Priprema:
Kora: Penasto umutite jaja i vodu. Neprestano muteći dodajte malo po malo šećera. Sipajte brašno, gustin i koru od limuna i polako izmešajte varjačom. Sipajte u podmazan pleh i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Krpu pospite šećerom, prevrnite vruću koru na nju i urolajte. Fil: Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Dodajte sok od limuna i ostavite da se ohladi. Umutite čvrsto slatku pavlaku, pa dodajte želatin i šećer u prahu. Sjedinite mikserom. Odvijte koru, namažite filom i ponovo urolajte. Po želji, rolat pospite šećerom u prahu.
Shutterstock
Sa bananama
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 10 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 banane
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Dodajte brašno i kakao i izmešajte kašikom. Sipajte smesu u podmazan veliki pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru urolajte pomoću krpe u rolat i ostavite da se ohladi. Stavite u šerpu slatku pavlaku i čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi, zagrejte do ključanja, ali pazite da ne provri. Sklonite sa vatre i mutite mikserom dok se ne zgusne. Nafilujte celu koru, banane stavite na početak jednu iza druge i ponovo urolajte. Odozgo nafilujte ostatkom fila. Po želji pospite kakaom ili rendanom čokoladom.
![ledeni čaj od breskve](/data/images/2024-07-01/92569_shutterstock-2334976291_f.jpg)
LEDENI ČAJ OD BRESKVE Bolji od kupovnog a rashladiće vas u trenu, ovakav do sada niste pili
Potpuno prirodna verzija omiljenog letnjeg napitka bez veštačkih boja, dodataka i konzervansa.
![žilavo meso](/data/images/2024-07-01/92581_shutterstock-2279599397_f.jpg)
NEMOJTE DA BACATE ŽILAVO MESO Dodajte mu ova 2 sastojka i biće sočno i aromatično
I najžilavije meso jednostavnim trikovima možete da pretvorite u sočan obrok.
![krompir čorba sa slaninom](/data/images/2024-06-28/92391_shutterstock-2447818281_f.jpg)
KROMPIR ČORBA SA SLANINOM Jeftino, a izdašno jelo na "kašiku", za prave gurmane
Aromatično i slasno jelo nestaće u trenu.
![pastrmka sa pečurkama](/data/images/2024-06-28/92367_pastrmka-sa-pecurkama_f.jpg)
PASTRMKA SA PEČURKAMA Riblji specijalitet za dane posta koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
U sočnom i slasnom spoju sa pečurkama, za pravo uživanje.
![grašak](/data/images/2024-07-01/92565_shutterstock-2327946467_f.jpg)
DODAJTE OVO U GRAŠAK Poznati kuvar otkriva kako da se zgusne bez zaprške
Lagano i jednostavno jelo zgusnuće se za tren oka uz pomoć samo jednog sastojka koji ima svaka domaćica.
Komentari (0)