3 BRZA A NEODOLJIVA ROLATA Od čokolade, banane i limuna za prave sladokusce
Slatki i mirisni, pravićete stalno.
Shutterstock
Čoko rolat
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 80 g narendane čokolade
- 1 vanilin šećer
Za fil:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 100 g čokolade
- 100 g putera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Kora: Belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst sneg. Dodajte žumanca i sjedinite. Dodajte narendanu čokoladu i brašno. Varjačom izmešajte i sipajte u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru stavite na čistu krpu i urolajte. Ostavite da se tako ohladi. Fil: Na pari skuvajte šećer, vanilin šećer i jaja uz neprestano mešanje. Kada se sjedine u gustu smesu, dodajte čokoladu i kada se istopi, sklonite sa šporeta. U prohlađen fil dodajte umućen puter i mikserom sjedinite. Nafilujte biskvit i urolajte, pa ga nafilujte i spolja. Po želji ukrasite rendanom čokoladom ili umesto filom rolat prelijte glazurom od čokolade.
Savet
Kako biste lakše savili ispečenu koru, pecite je na pek-papiru pa je urolajte zajedno sa njim, polako odvajajući papir dok umotavate.
Od limuna
Sastojci:
Za koru:
- 4 jaja
- 4 kašike vruće vode
- 120 g šećera
- 100 g brašna
- 1 kašika gustina
- izrendana kora od pola limuna
Za fil:
- 400 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica želatina u prahu
- 5 kašika soka od limuna
Priprema:
Kora: Penasto umutite jaja i vodu. Neprestano muteći dodajte malo po malo šećera. Sipajte brašno, gustin i koru od limuna i polako izmešajte varjačom. Sipajte u podmazan pleh i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Krpu pospite šećerom, prevrnite vruću koru na nju i urolajte. Fil: Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Dodajte sok od limuna i ostavite da se ohladi. Umutite čvrsto slatku pavlaku, pa dodajte želatin i šećer u prahu. Sjedinite mikserom. Odvijte koru, namažite filom i ponovo urolajte. Po želji, rolat pospite šećerom u prahu.
Shutterstock
Sa bananama
Sastojci:
Za koru:
- 6 jaja
- 10 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 3 kašike kakaoa
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 banane
Priprema:
Umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance sve vreme muteći. Dodajte brašno i kakao i izmešajte kašikom. Sipajte smesu u podmazan veliki pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta. Vruću koru urolajte pomoću krpe u rolat i ostavite da se ohladi. Stavite u šerpu slatku pavlaku i čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi, zagrejte do ključanja, ali pazite da ne provri. Sklonite sa vatre i mutite mikserom dok se ne zgusne. Nafilujte celu koru, banane stavite na početak jednu iza druge i ponovo urolajte. Odozgo nafilujte ostatkom fila. Po želji pospite kakaom ili rendanom čokoladom.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)