TORTA KRALJICE MARIJE Preukusna poslastica koju je vladarka sama pravila i poklanjala siromašnoj deci
Omiljenu srpsku vladarku, kraljicu Mariju Karađorđević, suprugu kralja Aleksandra i majku Petra I, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima. Za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
![torta kraljice marije](/data/images/2024-07-04/92911_shutterstock-1737094277_f.jpg?timestamp=1720044000)
Potrebno je
Za koru
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
U jednoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst šne. Zasebno, umutite šećer sa omekšalim maslacom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Kada smesa postane ujednačena, postepeno dodajte kašiku po kašiku belanaca, uz neprestano mućenje. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu. Preko pečene kore prelijte umućena žumanca. Smanjite temperaturu na 100 stepeni, pa sušite oko 15 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečena. U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite šećer sa maslacom i mlekom, pa umešajte mlevene orahe. Prelijte smesu preko pečene torte. Prohlađenu tortu pospite ravnomerno sa seckanim orasima.
Možda vas zanima:
![torta sa pomorandžama](/data/images/2024-07-03/92838_torta-sa-pomorandzama_f.jpg)
TORTA SA POMORANDŽAMA KREPI ORGANIZAM Fenomenalna poslastica u savršenom spoju ukusa
Osvežavajuća i voćna, a savršena za vrele letnje dane.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
![posna sirova torta](/data/images/2024-07-05/93005_shutterstock-1563499180_f.jpg)
SIROVA TORTA IDEALNA ZA DANE PETROVSKOG POSTA Bez šećera pa će odgovarati i onima na dijeti, a neodoljiva
Fenomenalna poslastica od badema, urmi i indijskih oraha idealna za dane posta.
![kokos torta na vodi](/data/images/2024-07-04/92907_shutterstock-1429410134_f.jpg)
KOKOS TORTA Jeftina poslastica posna na vodi koja budi uspomene sa mora
Fenomenalna poslastica probudiće sva čula, a pravi se brzo i lako, i štedi kućni budžet.
![tuna pica](/data/images/2024-07-05/93076_shutterstock-2266921221_f.jpg)
TUNA PICA Posna i slasna, za lepo veče sa prijateljima
Omiljeno jelo mnogih, u posnoj varijanti, koje se pojede u slast.
![pašteta od belog luka](/data/images/2024-07-08/93335_shutterstock-1746010901_f.jpg)
PAŠTETA OD BELOG LUKA Pikantna i aromatična, za one izbirljive, prste da poližete
Slasna pašteta za gurmane i one izbirljive.
![kolač sa višnjama](/data/images/2024-07-05/93073_verin-kolac_f.jpg)
VERIN KOLAČ SA VIŠNJAMA Uspeće i potpunim početnicima, a popravlja dan u trenu
Neodoljivi desert pravi se brzo i lako, a smaže se u trenu.
![kore za tortu](/data/images/2024-07-08/93350_shutterstock-1715991604_f.jpg)
NA KOJOJ TEMPERATURI SE PEKU KORE Nije isto za patišpanj i lisnato testo, a evo i zašto
Ako želite da vaša poslastica ili desert bude savršena važno je da kora ispadne kako treba.
![ćufte u sosu](/data/images/2024-07-05/93072_cufte-u-sosu_f.jpg)
ĆUFTE U SOSU Sočne i mekane kao duša, ovakve do sada niste jeli
Fenomenalno jelo nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)