TORTA KRALJICE MARIJE Preukusna poslastica koju je vladarka sama pravila i poklanjala siromašnoj deci
Omiljenu srpsku vladarku, kraljicu Mariju Karađorđević, suprugu kralja Aleksandra i majku Petra I, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima. Za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
Potrebno je
Za koru
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
U jednoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst šne. Zasebno, umutite šećer sa omekšalim maslacom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Kada smesa postane ujednačena, postepeno dodajte kašiku po kašiku belanaca, uz neprestano mućenje. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu. Preko pečene kore prelijte umućena žumanca. Smanjite temperaturu na 100 stepeni, pa sušite oko 15 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečena. U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite šećer sa maslacom i mlekom, pa umešajte mlevene orahe. Prelijte smesu preko pečene torte. Prohlađenu tortu pospite ravnomerno sa seckanim orasima.
Možda vas zanima:
NEPEČENA ČOKO MOKO TORTA Rajski zalogaji u poslastici kao osmišljenoj za tmurne dane
Fenomenalna torta pravi se brzo i lako, a osvojiće sve koji je budu probali.
MOSKVA ŠNIT Voćna neodoljiva poslastica nastala u Beogradu, a pomera granice dobrog ukusa
Osmislila je Anica Džepina, a postala je omiljena torta, ukusa koji se pamti.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
ŠVARCVALD TORTA Čuvena nemačka poslastica sa čokoladom i višnjama, poći će vam voda na usta
Čuvena nemačka poslastica nazvana po višnjevači, nastala je 1927.godine.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinski slatkiš iz bakine kuhinje koji budi nostalgiju na prošla vremena
Fenomenalan desert uspeće i početnicima u kuhinji.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
Komentari (0)