HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
Potrebno je
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera
Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar
Priprema:
Kuvajte pšenicu oko 10 minuta, procedite je, pa nalijte novu vodu i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić. Ostavite da proključa. Kuvani pasulj dodajte u šerpu sa pšenicom, pa umešajte i leblebiju i pirinač i kuvajte još oko 10 minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, i kikiriki, pa suvo grožđe i brusnicu. Promešajte i kuvajte 10 minuta. Dodajte oljuštene i iseckane jabuke i kukuruz. Dodajte rendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte suve seckane kajsije i smokve. Kuvajte još par minuta pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako da stoji. Ohlađeni puding prespite u posude pa dekorišite po izboru. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KAZANDIBI Jeftina turska poslastica koja se topi u ustima
Turski puding miluje nepca.
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
BRZINSKO ČUDO ZA STO! Zapečena testenina sa jogurtom i jajima – gotova za 30 minuta, nestaje iz tepsije!
Služi se toplo, a savršeno se slaže uz šolju domaće supe
POSNI PASULJ SA POVRĆEM Osvaja na prvi zalogaj, zaboravićete na onaj sa mesom potpuno
Idealno jelo za sve oni koji poste
KUVANI KISELI KUPUS SA BUTKICOM I SLANINOM Starinski recept iz Mrčajevaca, bolji čak i od sarme
Donosimo vam najbolji kiseli kupus sa suvim rebrima po kafanskom receptu iz Mrčajevaca
OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA JNA Kuvar pokazao dugo čuvani recept za pravi vojnički pasulj
Važno je znati da se pasulj ne meša do zaprške kako bi zrno ostalo celo i kako ne bi zagorevao
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci je savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
Komentari (0)