HAŠURE Turski specijalitet nastao posle potopa Zemlje, u sočnom spoju različitih ukusa
Legenda smatra da je ovaj turski specijalitet najstariji desert na svetu, a ako želite da se uverite da li je zaista toliko dobar, najbolje napravite i probajte.
![hašure](/data/images/2024-07-24/95231_shutterstock-229477783_f.jpg?timestamp=1721772000)
Potrebno je
- 250 g pšenice
- 80 g pasulja
- 80 g leblebija
- 60 g pirinča
- 140 g kukuruza
- 100 g suve smokve
- 150 g suve kajsije
- 50 g suve brusnice
- 50 g suvog grožđa
- 80 g badema
- 80 g kikirikija
- 50 g oraha
- 80 g lešnika
- 50 g pistaća
- 2 jabuke
- 1 narandža
- 250 g šećera
Za aromu:
- 2 karanfilića
- kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Za dekoraciju:
- cimet
- mleveni lešnici
- kokosovo brašno
- mleveni pistaći
- seckani orasi
- nar
Priprema:
Kuvajte pšenicu oko 10 minuta, procedite je, pa nalijte novu vodu i dodajte šećer. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U džezvu sipajte vodu i stavite karanfilić. Ostavite da proključa. Kuvani pasulj dodajte u šerpu sa pšenicom, pa umešajte i leblebiju i pirinač i kuvajte još oko 10 minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, i kikiriki, pa suvo grožđe i brusnicu. Promešajte i kuvajte 10 minuta. Dodajte oljuštene i iseckane jabuke i kukuruz. Dodajte rendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Promešajte i kuvajte 5 minuta. Dodajte suve seckane kajsije i smokve. Kuvajte još par minuta pa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite tako da stoji. Ohlađeni puding prespite u posude pa dekorišite po izboru. Bon appetit!
![posna moskva šnit](/data/images/2025-02-15/114090_screenshot-2025-02-15-093703_f.png)
POSNA MOSKVA ŠNIT Omiljena beogradska torta u savršenom spoju sa voćem
Fenomenalna torta oduševiće i one izbirljive.
![gulaš](/data/images/2025-02-15/114093_screenshot-2025-02-15-100533_f.png)
SOČNI GULAŠ Držaće vas dugo sitim, a preukusan, prste da poližete
Preukusno jelo za prave gurmane.
![musaka](/data/images/2024-12-16/109022_musaka-shutter_f.jpg)
SOČNA MUSAKA OD KROMPIRA Klasik koji nikada ne gubi na popularnosti, za savršen obrok
Fenomenalno jelo držaće vas dugo sitim.
![krilca iz rerne](/data/images/2024-09-09/99937_iz-rerne_f.jpg)
SLASNA KRILCA IZ RERNE Savršeno hrskava, a meso se lepi za prste
Fenomenalna i slasna, a priprema je jednostavna.
![makaronsi](/data/images/2025-02-13/113938_screenshot-2025-02-13-152947_f.png)
MAKARONSI Francuski kolačići zbog kojih ćete se osećati kao u Parizu, neponovljivog ukusa
Ukusa koji priča priče, najbolje stavite duplu meru.
Komentari (0)