OPERA TORTA Francuska čokoladna poslastica sa kafom koja miriše na ljubav
Čuvena francuska poslastica u kremastom spoju kafe i čokolade idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
Potrebno je
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g putera
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g mlevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanilin šećera
Za glazuru
- 100 g tamne čokolade
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca, pa umutite belanca u čvrst šne, uz postepeno dodavanje šećera. Zasebno umutite žumanca sa puterom dok ne dobijete kremastu smesu. Na pari otopite čokoladu pa je umešajte u smesu sa žumancima. Promešajte dobro pa umešajte mlevene bademe i prah šećer. Izmešajte dobro dok smesa ne postane kompaktna. Razmutite instant kafu u malo tople vode, pa dodajte u smesu. Onda umutite slatku pavlaku sa vanilinim šećerom. Postepeno dodajte u smesu uz lagano mešanje. U pleh obložen pek papirom izlijte smesu pa je utisnite. Pecite 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ostavite tortu da se prohladi, a za to vreme pripremite čokoladnu glazuru. Otopite čokoladu na pari pa njome prelijte prohlađenu tortu. Stavite tortu najmanje 2 sata u frižider da se ohladi i stegne. Secite i služite uz šolju kafe. Bon appetit!
Možda vas zanima:
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
OPERA TORTA ZA PRAVE KAFOLJUPCE Svakim zalogajem mami na dodatno parče
Savršena za sve svečane prilike.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
OVAKO TURCI PRAVE FAŠIRANE ŠNICLE Ne stavljaju ni jaja ni prezle, a toliko su sočne da ćete ih obožavati
Kada ih jednom budete probali, stalno ćete ih ovako praviti
Komentari (0)