BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.

babka sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 115 ml mlake vode
  • 115 ml mlakog mleka
  • 70 g šećera
  • 1 kašika šećera
  • 7 g suvog kvasca 
  • 630 g pšeničnog glatkog brašna 
  • 1 veći prstohvat soli
  • 1 kašika ekstrakta vanille 
  • 170 g otopljenog maslaca
  • 2 veća jaja

Za fil

  • 400 g mlevenog maka
  • 200 g šećer
  • 200 g bele čokolade
  • 100 ml vrućeg mleka

Za sirup

  • 100 g šećera
  • 100 g vode

Potrebno je


Rernu zagrejte na 180 stepeni.  U jednoj posudi zagrejte vodu i mleko, pa dodajte kašičicu šećera i suvi kvasac. Zatim promešajte dobro i ostavite oko 5 minuta, da se aktivira. Zasebno, u veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, pa dodajte jaja, vanilin šećer, maslac i nadošli kvasac. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukom zamesite mekano glatko testo, oko 5 minuta. Zatim vratite u posudu i ostavite sat do dva na toplom, da se diže, dok se ne udvostruči. U jednoj posudi pomešajte mak sa šećerom pa prelijte vrućim mlekom. Dobro promešajte pa ostavite da malo odstoji. Iseckajte belu čokoladu. Podelite testo na dva dela pa razvaljajte u što tanji pravougaonik. Premažite preko prve polovine testa, pa ostavite a ostatak ostavite za drugi deo. Urolajte u oblik rolata, pa prerežite na pola po dužini. Onda te dve polovine opet prerežite na pola. Napravite dva ++ pa motajte u pletenicu jednu pa drugu stranu. U kalup obožen papirom za pečenje stavite testo. Postupak ponovite sa drugom polovinom testa. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom 40 do 60 minuta. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpicu stavite šećer i vodu pa ostavite da proključa. Pečenu Babku izvadite pa premažite sirupom. Vratite u rernu na još 5 minuta. Izvadite i još jednom premažite.

 

 


.

 

 

Komentari (0)

Loading