BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca
Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.
Potrebno je
- 115 ml mlake vode
- 115 ml mlakog mleka
- 70 g šećera
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 630 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 veći prstohvat soli
- 1 kašika ekstrakta vanille
- 170 g otopljenog maslaca
- 2 veća jaja
Za fil
- 400 g mlevenog maka
- 200 g šećer
- 200 g bele čokolade
- 100 ml vrućeg mleka
Za sirup
- 100 g šećera
- 100 g vode
Potrebno je
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi zagrejte vodu i mleko, pa dodajte kašičicu šećera i suvi kvasac. Zatim promešajte dobro i ostavite oko 5 minuta, da se aktivira. Zasebno, u veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, pa dodajte jaja, vanilin šećer, maslac i nadošli kvasac. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukom zamesite mekano glatko testo, oko 5 minuta. Zatim vratite u posudu i ostavite sat do dva na toplom, da se diže, dok se ne udvostruči. U jednoj posudi pomešajte mak sa šećerom pa prelijte vrućim mlekom. Dobro promešajte pa ostavite da malo odstoji. Iseckajte belu čokoladu. Podelite testo na dva dela pa razvaljajte u što tanji pravougaonik. Premažite preko prve polovine testa, pa ostavite a ostatak ostavite za drugi deo. Urolajte u oblik rolata, pa prerežite na pola po dužini. Onda te dve polovine opet prerežite na pola. Napravite dva ++ pa motajte u pletenicu jednu pa drugu stranu. U kalup obožen papirom za pečenje stavite testo. Postupak ponovite sa drugom polovinom testa. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom 40 do 60 minuta. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpicu stavite šećer i vodu pa ostavite da proključa. Pečenu Babku izvadite pa premažite sirupom. Vratite u rernu na još 5 minuta. Izvadite i još jednom premažite.
.
KOMPLET LEPINJA PO ORIGINALNOM UŽIČKOM RECEPTU Pojede se u trenu, za prave gurmane
Savršeno ide sa jogurtom ili kiselim mlekom, prste da poližete.
STROMBOLI Italijanski pica rolat sa hrskavim testom i sočnim nadevom, za savršen dan
Čuveni pica rolat oduševiće i one izbirljive, a odlično se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom.
BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.
PEKARSKI TRIK ZA SAVRŠENO TESTO Dodajte ovu namirnicu, biće mekše i ukusnije, i imaće savršenu teksturu
Potrebno je da dodate samo 1 namirnicu, a nije soda bikarbona.
LINCER Najstarija torta na svetu čiji recept datira iz 1653, karakterističnog izgleda i još boljeg ukusa
Autentičnog ukusa zbog mešavine badema, limunove kore i džema od ribizle, sa mrežastim izgledom koji zahteva dozu spretnosti u pravljenju.
Komentari (0)