BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca
Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.
Potrebno je
- 115 ml mlake vode
- 115 ml mlakog mleka
- 70 g šećera
- 1 kašika šećera
- 7 g suvog kvasca
- 630 g pšeničnog glatkog brašna
- 1 veći prstohvat soli
- 1 kašika ekstrakta vanille
- 170 g otopljenog maslaca
- 2 veća jaja
Za fil
- 400 g mlevenog maka
- 200 g šećer
- 200 g bele čokolade
- 100 ml vrućeg mleka
Za sirup
- 100 g šećera
- 100 g vode
Potrebno je
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi zagrejte vodu i mleko, pa dodajte kašičicu šećera i suvi kvasac. Zatim promešajte dobro i ostavite oko 5 minuta, da se aktivira. Zasebno, u veću posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, pa dodajte jaja, vanilin šećer, maslac i nadošli kvasac. Na pobrašnjenoj radnoj površini rukom zamesite mekano glatko testo, oko 5 minuta. Zatim vratite u posudu i ostavite sat do dva na toplom, da se diže, dok se ne udvostruči. U jednoj posudi pomešajte mak sa šećerom pa prelijte vrućim mlekom. Dobro promešajte pa ostavite da malo odstoji. Iseckajte belu čokoladu. Podelite testo na dva dela pa razvaljajte u što tanji pravougaonik. Premažite preko prve polovine testa, pa ostavite a ostatak ostavite za drugi deo. Urolajte u oblik rolata, pa prerežite na pola po dužini. Onda te dve polovine opet prerežite na pola. Napravite dva ++ pa motajte u pletenicu jednu pa drugu stranu. U kalup obožen papirom za pečenje stavite testo. Postupak ponovite sa drugom polovinom testa. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom 40 do 60 minuta. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpicu stavite šećer i vodu pa ostavite da proključa. Pečenu Babku izvadite pa premažite sirupom. Vratite u rernu na još 5 minuta. Izvadite i još jednom premažite.
.
Možda vas zanima:
BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta
Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više
Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)