NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
Punjene paprike
Sastojci:
- 8 crvenih paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1 šolja sitno seckanog paradajza
- 1/2 šolje seckanog peršuna
- so, biber po ukusu
- maslinovo ulje
Priprema:
Paprike očistite i izvadite seme. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu zlatni. Dodajte rendanu šargarepu i paradajz, te dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i peršun, te sve dobro izmešajte. Napunite paprike smesom i poređajte ih u tepsiju. Prelijte sa malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Pašteta od belog luka
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija (400g), isprane i oceđene
- 4 čena belog luka
- 1/4 šolje tahinija
- sok od 1 limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- prstohvat kima (po želji)
Priprema:
U blender stavite leblebije, beli luk, tahini, sok od limuna i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte so, biber i kim po ukusu. Poslužite sa svežim povrćem ili pita hlebom.
Sarmice od zelja
Sastojci:
- 20 listova zelja
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja rendane šargarepe
- 1/2 šolje seckanog paradajza
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- so, biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 šolje seckanog peršuna
Priprema:
Blanširajte listove zelja u ključaloj vodi 1-2 minuta, pa ih stavite u hladnu vodu.
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i paradajz.
Dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i peršun, pa sve dobro izmešajte.
Na svaki list zelja stavite malo smese i uvijte sarmice.
Poređajte sarmice u šerpu, prelijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta.
Možda vas zanima:
POSNE PUNJENE PAPRIKE IZ BAKINE KUHINJE Toliko zasitno i bogato punjenje da zaboravite na meso
Zasitno i preukusno jelo.
POSNE PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM Ručak koji pomera granice dobrog ukusa
Sočne i zasitne, ukućani će stajati u redu za još.
POSNE PUNJENE PAPRIKE IZ RERNE Gotove za 45 minuta, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Sočne i zasitne, za ručak koji se pamti.
SUVE PAPRIKE PUNJENE ORASIMA Recept teta Mire valja zapisati, pravićete i kada nije post
Sočne i mekane, a držaće vas dugo sitim.
MUSAKA SA KAČKAVALJEM SOIČNIJA OD KLASIČNE A nema ko je ne voli
Ukusna i zasitna, polizaćete i tanjir.
SLADOLED TORTA OD SAMO 3 SASTOJKA ZA LENJE DOMAĆICE A savršenog ukusa
Kremasta i brza, po ukusu joj nema ravne.
PUNJENE TIKVICE KLASIK KOJI NIKAD NE IZLAZI IZ MODE Ukućani će stajati u redu za još
Zasitne i preukusne, za ručak koji se pamti.
RECEPT LEPE LUKIĆ ZA ČORBU OD POVRĆA ZALUDEO DOMAĆICE Greje dušu i telo
Iako je napunila 85 godina, energiji pevačice Lepe Lukić mogu da pozavide i mnogo mlađe koleginice, dok su njene pesme postale hitovi bez kojih ne prolazi nijedno veselje. I sama je jednom prilikom izjavila da vodi računa o ishrani i jede uglavnom jela na kašiku. - Ne volim jaku hranu, volim da je kod mene sve prirodno. Slobodno mogu reći da volim samo jela na kašiku. Roštilj ne uzimam u usta. Nije sad da ja nikada ne jedem meso, pojedem ga i to se desi, ali nisam veliki ljubitelj. Volim suve, domaće kolače, a što se tiče torti, nisam veliki ljubitelj. Uglavnom ne jedem puno slatko i ne prejedam se u svakom smislu te reči - rekla je pevačica. Baš takva je i ova domaća čorba, lagana i jednostavna, a puna vitamina koju ona obožava.
POSNA PITA SA SPANAĆEM OD GOTOVIH KORA Ješćete je za doručak, ručak i večeru
Zamiriše cela kuća dok se peče.
Komentari (0)