NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.

posne punjene paprike
Shutterstock

Punjene paprike
Sastojci:

  • 8 crvenih paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1 šolja sitno seckanog paradajza
  • 1/2 šolje seckanog peršuna
  • so, biber po ukusu
  • maslinovo ulje

Priprema:
Paprike očistite i izvadite seme. Na maslinovom ulju propržite luk i beli luk dok ne postanu zlatni. Dodajte rendanu šargarepu i paradajz, te dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte pirinač, so, biber i peršun, te sve dobro izmešajte. Napunite paprike smesom i poređajte ih u tepsiju. Prelijte sa malo vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

Pašteta od belog luka
Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (400g), isprane i oceđene
  • 4 čena belog luka
  • 1/4 šolje tahinija
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber po ukusu
  • prstohvat kima (po želji)

Priprema:
U blender stavite leblebije, beli luk, tahini, sok od limuna i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte so, biber i kim po ukusu. Poslužite sa svežim povrćem ili pita hlebom.


Sarmice od zelja
Sastojci:

  • 20 listova zelja
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1/2 šolje seckanog paradajza
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • so, biber po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1/2 šolje seckanog peršuna

Priprema:

Blanširajte listove zelja u ključaloj vodi 1-2 minuta, pa ih stavite u hladnu vodu.
Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i paradajz.
Dodajte pirinač, so, biber, alevu papriku i peršun, pa sve dobro izmešajte.
Na svaki list zelja stavite malo smese i uvijte sarmice.
Poređajte sarmice u šerpu, prelijte sa malo vode i kuvajte na tihoj vatri oko 45 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading