MUS SA SMOKVAMA Neodoljiv i osvežavajuć desert u kome će uživati cela porodica

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Topi se u ustima, a oduševiće i one koji ne vole slatko.

mus sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je

  • 300 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 kašičice sušenih cvetova lavande
  • 5 listova želatina
  • 3 žumanca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g neslanog sira
  • 100 g svežih smokava
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike  limunovog soka 
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:
Pomešajte mleko, pola količine slatke pavlake i cvetiće lavande. Kad provri, sklonite s ringle i ostavite da se hladi 15 minuta. Listiće želatina stavite da omekšaju, a žumance penasto umutite sa 75 g šećera a potom skuvajte na pari. Procedite mlako mleko s lavandom, želatin ocedite i otopite u mleku. Zajedno sa sirom mleko polako umešajte u krem sa žumancima. Ostatak pavlake umutite i takođe pažljivo sipajte u krem. Dobijeni mus raspodelite u čaše i ostavite u frižideru oko 3 sata. Smokve isecite na kriške pa karamelizujte na puteru i preostalom šećeru. Dodajte smokve, limunov sok i cimet, te kuvajte na laganoj vatri par minuta. Ohlađenim karamelizovanim smokvama ukrasite ohlađen mus.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading