NAJLEPŠI MUSEVI Kremasti i lagani, a tope se u ustima
Čokoladni ili voćni, nećete da pogrešite koji god da izaberete.
Čokoladna fantazija
Sastojci:
- 300 g crne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 100 g putera
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina
- 4-5 kašike hladne vode
Priprema:
Obe vrste čokolade i puter istopite na pari. Želatin prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri pa i njega otopite na pari. Mikserom umutite slatku pavlaku pa je postepeno dodajte u želatin. Dobijenu smesu postepeno dodajte u istopljenu čokoladu. Pažljivo promešajte i izručite u dekorativne staklene čaše.
Lila mus torta
Sastojci:
Za koru:
- 110 g brašna
- 200 g šećera
- 45 g kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 jaje
- 120 ml mleka
- 60 ml ulja
- 120 ml vode
Za mus:
- 100 g borovnica
- 250 ml slatke pavlake
- 10 g želatina
- 4 kašike šećera
- 4 kašike vode
Priprema:
Pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Potom umutite mikserom jaje, mleko i ulje. Dodajte suve sastojke i umutite u kompaktnu smesu. Vodu prokuvajte pa dodajte u testo. Kalup veličine 28x18 cm obložite pek-papirom, pa u njemu pecite koru pola sata na 180 stepeni. Borovnice i šećer kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta uz stalno mešanje. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite ga da nabubri. Nakon nekoliko minuta otopite ga na tihoj vatri i dodajte borovnicama. Lepo sve promešajte da se sjedini. Umutite mikserom slatku pavlaku, pa joj dodajte borovnice. Dobijeni mus rasporedite preko kore i ostavite da se ohladi u frižideru.
Krem od maline
Sastojci:
- 100 g malina
- 2 jaja
- 50 ml nemasnog jogurta
- prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
- ½ kafene kašike cimeta
- 1 supena kašika kakaoa
- 3 kockice leda
Priprema:
Odvojte belance i žumance. Mikserom umutite belanca u čvrst šne, a zatim dodajte sodu, cimet, kakao i žumanca. Prelijte dobijenu smesu na pleh sa papirom i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni. Dok se kore peku, napravite fil. U blender ubacite jogurt, maline i 3 kockice leda. Prohlađenu koru stavite u čašu a preko prelijte mus. Dekorišite po želji.
Posno na vodi
Jednostavni mus
Sastojci:
- 600 g jagoda (može i zamrznute)
- 2 limuna
- 200 g šećera
- 350 ml biljne slatke pavlake
Priprema:
Jagode očistite i ubacite u blender. Odvojte oko 100 g za posle. Šećer prelijte sokom od limuna i stavite da se kuva minut-dva dok se šećer ne otopi, a zatim odmah izručite u blender preko jagoda. Blendirajte voće nekoliko minuta. Slatku pavlaku lagano umutite, a potom dodajte jagode iz blendera. Ostatak jagoda iseckajte na kockice i složite ih u desertne činije, a zatim prelijte musom od jagoda. Ohladite pre služenja.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
Komentari (0)