NAJLEPŠI MUSEVI Kremasti i lagani, a tope se u ustima

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Čokoladni ili voćni, nećete da pogrešite koji god da izaberete.

mus od maline
Shutterstock

Čokoladna fantazija

Sastojci:

  • 300 g crne čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g putera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica želatina
  • 4-5 kašike hladne vode

Priprema:
Obe vrste čokolade i puter istopite na pari. Želatin prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri pa i njega otopite na pari. Mikserom umutite slatku pavlaku pa je postepeno dodajte u želatin. Dobijenu smesu postepeno dodajte u istopljenu čokoladu. Pažljivo promešajte i izručite u dekorativne staklene čaše.

Lila mus torta
Sastojci:
Za koru:

  • 110 g brašna
  • 200 g šećera
  • 45 g kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 120 ml mleka
  • 60 ml ulja
  • 120 ml vode

Za mus:

  • 100 g borovnica
  • 250 ml slatke pavlake
  • 10 g želatina 
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike vode

Priprema:
Pomešajte suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Potom umutite mikserom jaje, mleko i ulje. Dodajte suve sastojke i umutite u kompaktnu smesu. Vodu prokuvajte pa dodajte u testo. Kalup veličine 28x18 cm obložite pek-papirom, pa u njemu pecite koru pola sata na 180 stepeni. Borovnice i šećer kuvajte na srednjoj vatri oko 5 minuta uz stalno mešanje. Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode i ostavite ga da nabubri. Nakon nekoliko minuta otopite ga na tihoj vatri i dodajte borovnicama. Lepo sve promešajte da se sjedini. Umutite mikserom slatku pavlaku, pa joj dodajte borovnice. Dobijeni mus rasporedite preko kore i ostavite da se ohladi u frižideru.


Krem od maline 
Sastojci:

  • 100 g malina
  • 2 jaja
  • 50 ml nemasnog jogurta
  • prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
  • ½ kafene kašike cimeta
  • 1 supena kašika kakaoa
  • 3 kockice leda

Priprema:
Odvojte belance i žumance. Mikserom umutite belanca u čvrst šne, a zatim dodajte sodu, cimet, kakao i žumanca. Prelijte dobijenu smesu na pleh sa papirom i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni. Dok se kore peku, napravite fil. U blender ubacite jogurt, maline i 3 kockice leda. Prohlađenu koru stavite u čašu a preko prelijte mus. Dekorišite po želji.

 

Posno na vodi

Jednostavni mus

Sastojci:

  • 600 g jagoda (može i zamrznute)
  • 2 limuna
  • 200 g šećera
  • 350 ml biljne slatke pavlake

Priprema:
Jagode očistite i ubacite u blender. Odvojte oko 100 g za posle. Šećer prelijte sokom od limuna i stavite da se kuva minut-dva dok se šećer ne otopi, a zatim odmah izručite u blender preko jagoda. Blendirajte voće nekoliko minuta. Slatku pavlaku lagano umutite, a potom dodajte jagode iz blendera. Ostatak jagoda iseckajte na kockice i složite ih u desertne činije, a zatim prelijte musom od jagoda. Ohladite pre služenja.

Komentari (0)

Loading