KNEDLA KOLAČ BOLJI OD KLASIČNOG Mekan kao duša, nema ko vam neće tražiti dodatno parče

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Sočan desert obožavaće cela porodica.

knedla kolač
Printscreen

Potrebno je

  • 200 g prezle
  • 60 g šećera
  • 50 ml masti 

Za krem

  • 1 l mleka
  • 110 g šećera
  • dvije kesice vanilin šećera
  • 140 g griza
  • 100 g putera
  • 1 jaje

Za nadev

  • 1 kg šljiva
  • 40 g šećera
  • dvije kesice vanilin šećera
  • 60 g gustina
  • 5 kašika vode

Priprema

Očistite šljive pa ih prerežite na četvrtine. Stavite u šerpu šljive sa šećerima, pa kuvajte na tihoj vatri, dok ne proključa. Zatim, kuvajte još 10 minuta. U posudi pomešajte gustin sa vodom. Sklonite šljive sa vare pa dodajte gustin, kuvajte i neprestano mešajte. Onda skinite sa vatre i ostavite sa strane. U tiganj sipajte ulje pa zagrejte. Dodajte prezle i mešajte, pa dodajte šećer. Sve dobro promešajte. U jednu posudu sipajte griz, šećer, vanilin šećer, jaje i 200 ml mleka te promešajte. Preostalo mleko sipajte u šerpu i zakuvajte. Kad proključa, sklonite sa strane i dodajte pripremljene sastojke. Sve zajedno kuvajte, dok se ne zgusne. Potom sklonite sa strane, pa dodajte narezani puter sobne temperature i mešajte dok se ne otopi. U kalup obložen pek papirom poređajte polovinu mrvica, pa pola krema, pa nadev od šljiva. Preko rasporedite ostatak krema, pa na kraju, preostale mrvice. Ostavite da se knedla kolač prohladi. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading