ŠPAGETE "AGLIO E OLIO" Napuljski aromatični specijalitet koji je nekada bio jelo siromašnih

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Danas se služi u brojnim poznatim restoranima, probajte i uverite se zašto je toliko popularno.

špagete aglio e olio
Shutterstock

Potrebno je

  • 200 g italijanskih špageta
  • 2 litre vode
  • 1 kafena kašičica soli

Za preliv:

  • 6 krupnijih čenova belog luka
  •  50 ml kvalitetnog maslinovog ulja
  • 1 vezica peršuna
  • 100 g parmezana
  • pola kafene kašičice soli
  • pola kafene kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 kafene kašičice tucane paprike
  • 125 ml vruće vode u kojoj su se kuvali špageti

Priprema

Operite vezicu peršuna, pa ocedite i osušite čistom krpom. Isecite sitno pa oljuštite i sitno iseckajte beli luk. Špagete skuvajte po uputstvu sa kesice. Viljuškom mešajte. U zagrejanom ulju na tiganju, na tihoj vatri, propržite listiće belog luka, uz povremeno mešanje. Sipajte vodu u kojoj su se skuvale špagete. Sve zajedno kuvajte nekoliko minuta. Zatim procedite skuvanu testeninu pa je prebacite u šerpu u kojoj se kuvala. Pospite so, biber i tucanu papriku. Dodajte ulje i luk iz tiganja. Umešajte rendani sir i seckani peršun, pa dobro promešajte. Služite toplo. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading