BOSTONSKA KREMPITA Tradicionalni američki kolač mekan kao pamuk, a topi se u ustima
Nastala u 19 veku, iz ruke francuskog kuvara koji je u to vreme radio u Bostonu, u hotelu Parker House Hotel.
Potrebno je
Za krem:
- 4 žumanca
- 60 g kondenzovanog mleka.
- 30 g kukuruznog skroba
- 60 g šećera.
- 10 g vanilin šećera
- 320 ml mleka
- 20 g putera
Za biskvit:
- 4 jaja
- 50 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 50 g ulja
- 60 ml mleka
- 100 g brašno
- pola kašičice praška za pecivo
- pola kašičice sirćeta
- 60 g šećera
Za ganaš:
- 120 g crne čokolade
- 120 g pavlake za šlag
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U jednoj posudi pomešajte žumanca, kondenzovano mleko, kukuruzni skrob, šećere i mleko, sve dok ne dobijete glatku smesu. Zakuvajte sve dok se krem ne zgusne. Dodajte puter, pa pokrijte prozirnom folijom. Zasebno, pomešajte žumanca, šećer, ulje, mleko i so. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa promešajte da nema grudvica. U odvojenoj posudi umutite sirće sa belancima, pa postpeno dodajte šećer, sve vreme muteći, da dobijete čvrst sneg. Dodajte špatulom sneg u žumanca. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Isecite ivice gotovoj kori pa premažite žuti krem. Pavlaku zagrejte u mikritalasnoj pa joj dodajte čokoladu. Čokoladnim ganažom prelijte bostonsku krempitu, pa nožem poravnajte. Ostavite bar 4 sata u frižideru, da se dobro prohladi. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BOSTONSKA KREMPITA Donosimo vam originalni recept za čarobni desert mekan kao duša
Pravo bogatstvo ukusa u svakom zalogaju, za prave sladokusce.
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica pokojnog maršala, a polizaćete i tanjir koliko je ukusna
Kremasta i vazdušasta, bila je omiljeni kolač maršala Josipa Broza Tita.
KREMPITA KAKVU JE OBOŽAVAO PATRIJARH PAVLE Mekana i sočna, ovakvu do sada niste jeli
Starinski slatkiš voleo je i pokojni patrijarh.
DOMAĆA KREMPITA Budi uspomene na dane detinjstva i bakinu kuhinju, a topi se u ustima
Starinski slatkiš idealan za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu i slavsku trpezu.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
Komentari (0)